Könyvbemutató: Az üveggyermek

Könyvbemutató: Az üveggyermek

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Női sorsok Északról 2. című beszélgetésen kerül sor Maarja Kangro (Észtország) Üveggyermek és Pirkko Saisio (Finnország) Vörös válókönyv c. regényének bemutatójára. Két különös női sors, rendkívül eredeti és őszinte vallomások. Központban a gyermekvállalás, nem hétköznapi megközelítésben: cserben hagyó társ vagy sikertelen mesterséges megtermékenyítés – egyaránt nehéz, szinte tabutémák. 

Az esemény időpontja és helyszíne:

  • Szeptember 30. 13.00–13.45
  • Európa Pont Előadóterem (1024 Budapest, Lövőház u. 35. (Millenáris Park))

Az észt írónő 2016-ban megjelent első nagyobb léptékű prózája az Üveggyermek című dokumentumregény. Kangro személyes élményeit: a teherbe esésért éveken át folytatott hiábavaló küzdelmét, méhen kívüli terhességét, valamint súlyos fejlődési rendellenességet mutató magzata elvetetését dolgozta fel regényében, melynek jelentős hányadát teszi ki a történtek kapcsán felvetődő erkölcsi, etikai dilemmák és filozófiai kérdések taglalása, a lehetséges válaszok körbejárása, a kíméletlen önvizsgálat. A vágyott gyermek elvesztésének fájdalma jószerével csak a felszín alatt tapintható feszültségként van jelen.

Fordította: Segesdi Móni
Polar Könyvek, Polar Egyesület, 2023

Részlet a regényből itt.

Kapcsolódó programok:

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.