Játékos interakciók − design gyerekeknek

Játékos interakciók − design gyerekeknek

A tárlat az idei Design Hét központi témáját – start – kicsit másképpen (is) értelmezve az élet első szakaszára fókuszál: a minőségi és interaktív design fontosságára hívja fel a figyelmet a gyermekek képességeinek fejlesztésében. A kiállított tárgyak alkotói pályájuk elején járó fiatal észt formatervezők. A válogatás a tanulás, játék, ill. öltözködés témaköréből merít, és szociális design projekteket is bemutat. A kiállítás felnőtteket és gyerekeket egyaránt szeretne megszólítani: a tárgyak többsége a helyszínen kipróbálható, a FELTIVE elemes játékkal külön workshopon ismerkedhetnek meg mélyrehatóbban a gyerekek.
A kiállítás megvalósításában együttműködő partnerünk a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

MEGNYITÓ: október 7.
15.00 A kiállítást megnyitja: Harmati Hedvig tanszkvezető, MOME Textiltervező Tanszék
15.30 Kristi Kuusk (Észt Művészeti Egyetem) előadása
15.30 FELTIVE elemes játék bemutató
(másik teremben)

október 8.
14.00, 15.00, 16.00, 17.00
Észt Intézet
FELTIVE workshop gyerekeknek
(regisztrációval)

18.00
Trafó Cafe
KRISTI KUUSK: FUTURE TEXTILES
(prezentáció)
A prezentáció a smART XTRA! programsorozat része.
Együttműködő partner: Let_it_be! art agency és a Trafó

Kristi Kuusk fő érdeklődési köre a hagyományos textilek és a technológiai innovációk ötvözése: az ágyneműhuzat és a kiterjesztett valóság összekapcsolásával egészen új dimenziókba helyezi az esti mesét. A minimalista szabású klikkklakk gyerekruhákat a skandináv design legjava ihlette. A gyerekek aznapi hangulatuknak megfelelően szabadon kombinálhatják a ruhák cserélhető kiegészítőit, így a felöltözés unalmas művelete szórakoztató és érdekes élménnyé válik. Az újrahasznosított rostokból gyártott FELTIVE-elemekből a kutyától kezdve az űrhajóig bármi összerakható, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A HÖP könyvei és foglalkoztató füzetei sokkal többet nyújtanak az olvasás élményénél: megoldások és összefüggések keresésére, alkotásra, tervezésre, játékra és tanulásra ihletnek. Közülük az egyik Varázsrajzkönyv címen a L'Harmattan Kiadó jóvoltából magyarul is hozzáférhető. A Trallibussikoondis játékai frappáns választ adnak a „hogyan öleljünk meg egy trolibuszt?”-kérdésre. A szociális design területét a Tartui Művészeti Főiskola és az Észt Művészeti Egyetem diákjainak projektjei képviselik, amelyek gyermekegészségügyi intézményekkel együttműködésben valósultak meg.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.