ÉSZT ZENEI HÉT * november 23. – december 3. * Arvo Pärt * Veljo Tormis * Mari Kalkun * Peedu Kass Momentum * Kristjan Randalu * Kadri Voorand * Liisi Koikson * LETÖLTHETŐ PROGRAMFÜZET

Irodalom éjszakája: 21 x szerelem

Irodalom éjszakája: 21 x szerelem

Az évente megrendezett különleges kulturális happening idén a belváros szívébe költözik. A tavasz első napján 21 szokatlan helyszínen 21 ország szerzőinek írásából olvas fel a szerelem jegyében 21 radnótis színész. Az észt helyszínen Schneider Zoltán tolmácsolásában Mart Kivastik "Kilátás" című novellája hallható.

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mart Kivastik breviárium a hetedik a sorban. Kivastik írásai hajszálpontosak, dinamikusak és tömörek, párbeszédei élettel teliek. Az Irodalom Éjszakája észt helyszínének látogatói hagyományosan ajándékba hazavihetik a breviáriumot.

Ha valaki megpihenni vágyik az érzelmektől túlfűtött szövegek után, az észt helyszín ideális választás. Az észtek nemigen beszélnek a szerelemről, de a figyelmes hallgató pont elcsíphet a felolvasáson néhány témába vágó mondatot…

MART KIVASTIK (1963) Igen sokoldalú személyiség. Rövidprózát, színdarabot és forgatókönyvet ír, de színházi, illetve filmrendezőként is találkozhatunk a nevével. Az egyetem elvégzése után két évig a Tallinnfilm stúdiójánál dolgozott. 1991-től szabadfoglalkozású író, eddig 9 prózakötete és 6 drámakötete jelent meg. Műveiben a hétköznapi esendő emberek abszurd élethelyzeteit ábrázolja hol realisztikusan, hol megértő humorral. Nála jobban senki sem ismeri a tartui kocsmák világát.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.