Irodalom Éjszakája 2022

Irodalom Éjszakája 2022

Az idei Irodalom Éjszakáján is kortárs világirodalmi művek hívnak minket holdfényes randevúra. Magyar fordításban természetesen, a Vígszínház neves színészei tolmácsolják őket a látogatóknak. A rendezvény ez évi észt ínyencsége Aino Pervik memoárja, a Miniatúrák az emlékezet mélyéről Rácz Nóra fordításában, Márkus Luca olvas fel belőlük.

A felolvasások két időpontban hangoznak el:

  • 2022. június 3. Budapest, Margitsziget, Jónás. (pontos helyszín majd a honlapon és a Facebook oldalon). A felolvasások 19:00 - 23:00 között minden egész és fél órakor kezdődnek, minden alkalommal ugyanaz a részlet hallható. Felolvasó: Márkus Luca színművész. Felolvasás közben csatlakozni nem lehetséges, ezért kérjük, érkezzenek pontosan a fent meghirdetett időpontokban!
  • 2022. június 16-18, Debrecen: pontos időpont és részletek hamarosan. Facebook esemény itt.

Aino Pervik (1932, Rakvere) az észt irodalom igen sokszínű alakja: novellista, költő, kritikus, a magyar irodalom fordítója és több mint hatvan nagy sikerű gyermekkönyv szerzője. Optimista hangvételű fantáziavilága alapvetően a valóságból merít. Jóról és rosszról, igazságról, emberségről, felelősségről, a természet és az ember kapcsolatáról ír. Számos művéből készült színpadi előadás, illetve film és tévéjáték.

Miniatúrák az emlékezet mélyéről
(breviárium, Észt Intézet – Pluralica, 2022)
A szerző az életére visszatekintve összegyűjti gyermekkorából megőrződött emlékképeit. A letisztult stílusú, minimalista tömörséggel megírt történetmozaikokból átfogó kép áll össze: az 1930-as évekből származó boldog gyermekkori élményeket, a család nyújtotta szeretetet és biztonságérzetet a történelem sodrásában megélt, komorabb hangulatú események árnyalják.
A mű az Észt Intézet Breviárium-sorozatának tizenegyedik kötetében olvasható, melyet a közönség tagjai ajándékba kapnak.

"Az értékítélet nélkül, tárgyilagosan lejegyzett emlékek minden szavát áthatja a történelem viharai közepette megszerzett egy emberéletnyi tapasztalat, és a sorok közül kiolvasható a sorssal szemben érzett harag és tehetetlenség." - Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.