Grimm mesék | Észt illusztrációs kiállítás

Grimm mesék | Észt illusztrációs kiállítás

Az északi országokban a hosszú téli estéket hagyományosan mesemondással múlatták, saját és idegen mesékkel. Észtországban sem volt ez másként. Jóllehet, az észt gyermekkönyvkia­dás napjainkban aranykorát éli, a művészeknek ritkán adódik alkalma klasszikus meseköny­vek illusztrálására.
A kiállítás alkotói a Grimm testvérek meséiből merítettek ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak.  A két fivér mesegyűjteményei a zord időkből több száz emlékező és mesélő száján át jutottak el egy derűsebb új korba. 
A tárlaton látható 59 kép alkotóinak munkáit már a magyar közönség is ismerheti korábbi kiállításokról vagy magyarul megjelent (gyermek)könyvekből. A tárlat igen­csak sokszínű lett: a legfiatalabb művészek még alkotói pályájuk elején járnak, az idősebbek már maradandó nyomot hagytak művészettörténetünkben. Egyes munkák a gyerekeket szó­lítják meg, mások a nagyobbakat. Mint ahogy a mesékkel is lenni szokott: mindenki megtalálja a neki valót.
Kiállító művészek: Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip. 
Kurátor: Viive Noor
  • Online megnyitó: 2020. 09. 11. 17:00. A tárlatot Viive Noor illusztrátor, a kiállítás kurátora nyitja meg. Az  ünnepség kizárólag a galéria Facebook oldalán követhető, illetve később YouTube csatornáján nézhető vissza.
  • Megtekinthető: 2020. 09. 12 - 10. 22.  A tárlat a Galéria nyitvatartási idejében (Kedd -Péntek: 10:00 - 18:00, Szombat: 9:00 - 13:00) személyesen látogatható. 
Együttműködő partnerek: Észt Gyermekirodalmi Központ, Észt Kulturális Alap
Figyelem!
  • A kiállítás a biztonsági előírások - azok visszavonásáig történő - betartásával (maszk vagy kendő viselete kötelező, maximum 10 fő tartózkodhat egyidejűleg a kiállítótérben egymástól 1,5 m távolságban) tekinthető meg.
  • Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges a deak17galeria@gmail.com címen.
  • A kiállítás szeptember 19-én nem látogatható, és október 17-én 13 és 18 óra között látogatható. 
  • Szeptember 19-én csatlakozzatok a Deák17 Galéria és az Észt Intézet közös, Világjáró gyerekek című online programjához, ahol Észtországot mutatjuk be!
 

Az Élt egyszer egy... kiállítás virtuális kiállítás formájában is megtekinthető ITT.

A kiállítás katalógusa letölthető innen.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.