Fókuszban a VAT színház: Samu és a titkok

Fókuszban a VAT színház: Samu és a titkok

2012-ben színházi sorozatot indítottunk, amelyben évente egy-egy jelentős észt színházi alkotóműhelyt mutatunk be legemlékezetesebb előadásaik felvételeinek segítségével. A Teater NO99 és a Von Krahli Teater után tavaly a VAT Színház kerül terítékre. A sorozat utolsó állomása a népszerű észt szerző, Andrus Kivirähk könyve alapján készült gyermekelőadás. A vetítés előtt Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart bevezetőt.

Samu és a titkok (Siim ja saladused, 2002, 90’)

írta: Andrus Kivirähk
rendezte: Aare Toikka
szereplők: Elgitha Zeno, Janek Sarapson és Tanel Saar/ Margo Teder

Fantáziajáték a „Sári, Samu és a titkok” c. gyermekkönyv alapján.

Élt egyszer egy kisfiú, aki mindig arról álmodozott, hogy ha nagy lesz, kalóznak áll. Ám amikor nagy lett, mindent elfelejtett, és inkább elment dolgozni a szupermarketbe. Teltek-múltak az évek és a városban azt rebesgették, hogy a tengeri hajózás az utóbbi időben egészen ellehetetlenült, állandóan vihar van, ráadásul időnként különös kalózhajó támad a békés parti népekre. Sok év telt el, míg ez a hajó végre elsüllyedt és még több, mire a tenger végre elsimult.
Az egész felfordulásról az tehetett, hogy az a kisfiú lemondott az álmáról. Az álmok van, hogy csendesen szertefoszlanak, de könnyen a visszájukra fordulhatnak, és ez nagyon veszélyes játék! Vannak olyan hetek, amikor egyre csak esik, és a nap a világért se bújna elő a felhők mögül. Ilyenkor bánatos kedvében van. Lehet, hogy maga a nap is valakinek az álma, és ez az illető megfeledkezett róla. Hisz minden lehetséges... Ugye?

Bővebben a VAT Színházról itt lehet olvasni.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.