Fókuszban a VAT Színház: Faust

Fókuszban a VAT Színház: Faust

2012-ben színházi sorozatot indítottunk, amelyben évente egy-egy jelentős észt színházi alkotóműhelyt mutatunk be legemlékezetesebb előadásaik felvételeinek segítségével. A Teater NO99 és a Von Krahli Teater után idén a VAT Színház kerül terítékre. A vetítés előtt Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart bevezetőt.

FAUST (2012, 90’)

írta és rendezte: Aare Toika, zene: Kaspar Jancis
szereplők: Katariina Ratasepp, Margo Teder, Ago Soots, Tanel Saar, Meelis Põdersoo és Madis Muul

Expresszionista kirándulás Murnau, Goethe és Marlow világába.

Faust nyugtalan tudós, aki kétségbeesetten keresi a világegyetem lényegét, de mélységesen lesújtja önnön emberi korlátainak felismerése. Számtalan tudományban elmélyedt, de rá kellett ébrednie, hogy semmit olyat nem tud, amivel jobb útra terelhetné az emberiséget. Isten és az ördög fogadást kötnek Faust lelkére. Mefisztó fiatalító varázsitalt ajánl Faustnak és arra buzdítja, hogy csábítsa el az ártatlan és jámbor Margarétát. Elbukik-e Margaréta és kudarcot vall-e Faust?

A VAT Színház előadása a némafilmekből és az expresszionista német film egyik legnagyobb alkotójától, Friedrich Wilhelm Murnautól merít ihletet, és izgalmasan illeszkedik a számos létező Faust feldolgozás sorába.

Bővebben a VAT Színházról itt lehet olvasni.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.