Fókuszban a VAT színház: A szolga

Fókuszban a VAT színház: A szolga

2012-ben színházi sorozatot indítottunk, amelyben évente egy-egy jelentős észt színházi alkotóműhelyt mutatunk be legemlékezetesebb előadásaik felvételeinek segítségével. A Teater NO99 és a Von Krahli Teater után idén a VAT Színház kerül terítékre. A vetítés előtt Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart bevezetőt.

A SZOLGA (Teener, 2003, 180’)

írta és rendezte: Mart Kivastik
szereplők: Aarne Üksküla, Aleksander Eelmaa, Tõnu Oja

Szívszorítóan unalmas sztori születésnapi tortával

Gyerekkorunkban azt hisszük, hogy mindenki körülöttünk a barátunk. Öregkorunkban félünk behunyni a szemünket, mert hirtelen minden eszünkbe jut. Ráadásul ki tudja, felmegy-e még  aztán a redőny…  A kettő között mindenkinek  megadatik néhány születésnap és egy nagy rakás torta, már  ha mindet egymásra tennénk, ugyebár. És persze senki sem akarja egyedül enni a tortáját. Az kész büntetés lenne. Csak forgatnád a szádban. Annyit igazán megérdemelsz, hogy valaki eljöjjön a születésnapodra...
Mart Kivastik, napjaink egyik legtevékenyebb észt drámaírója az emberség legalapvetőbb kérdéseinek feltérképezésére invitál: Történet három észt férfiról, akiket igen szoros, már-már elválaszthatatlan kapcsolat fűz egymáshoz. De megvalósítható-e egyáltalán az elviselhető emberi együttlét?

„A felszínen látszólag semmi sem történik, ezzel szemben a mélyben szédítő intenzitással peregnek az események. Hatalmi játszmák, kemény odaszólások és rivalizálás, a néző figyelme egy pillanatra sem lankad a szuggesztív színészi játéknak köszönhetően.”

(Eesti Päevaleht, 05.05.2003.)

Bővebben a VAT Színházról itt lehet olvasni.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.