Fókuszban a VAT Színház: A Pál utcai fiúk

Fókuszban a VAT Színház: A Pál utcai fiúk

2012-ben színházi sorozatot indítottunk, amelyben évente egy-egy jelentős észt színházi alkotóműhelyt mutatunk be legemlékezetesebb előadásaik felvételeinek segítségével. A Teater NO99 és a Von Krahli Teater után idén a VAT Színház kerül terítékre. A vetítés előtt Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart bevezetőt.

A PÁL UTCAI FIÚK
(Pál-tänava poisid)
írta: Molnár Ferenc, rendezte: Aare Toikka, zene: Kaspar Jancis, fordította: Julius Mark

A Pál utca fiúk az azonos című magyar ifjúsági regény színpadi adaptációja. A VAT Teater által játszott verzió a négy legfontosabb karaktert mutatja be: a Hőst, a Vezért, az Árulót és a Győztest. A mű nem kíván hű lenni a Molnár Ferenc által leírt korhoz, ehelyett inkább a történet általános érvényű témáit hangsúlyozza.
Az eredeti regény messze a legismertebb magyar irodalmi mű Észtországban. Szinte mindenki olvasta, sőt a függetlenség újbóli kikiáltása óta az általános iskolai kötelező olvasmányok sorába tartozik. Az Aare Toikka színpadi adaptációjában és rendezésében készült előadás 2004-ben debütált a VAT színházban, közel 15 évvel a Szovjetunió összeomlása után. Annak ellenére, hogy helyszíne - ahol a fiúk a grundért küzdenek - Budapest maradt, a darab egyúttal az észt függetlenségi harcot is felidézi. Az észt társadalom újjászerveződése során sokakban felmerült a kérdés, hogy valóban abban az Észtországban élnek-e, mint amelyre évtizedeken át vágytak. Az észtek számára ezért ismerős lehet a Molnár-regény keserédes befejezése, a Pál utcai fiúk győzelem utáni kiábrándultsága és kétségei.
A felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas darab a VAT színház világszerte legismertebb, legnépszerűbb előadása. A 2004-es észt premier óta számos nemzetközi színházi fesztiválon nyerte el a közönség tetszését, 2009-ben a budapesti Merlin Színházban ismerkedhettek meg vele a magyar nézők.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.