Faférgek - Felolvasás Napja

Faférgek - Felolvasás Napja

Október 20-án idén már 28. alkalommal tartják meg Észtországban a Felolvasás Napja nevű rendezvényt. A kezdeményezés eredetileg a gyermekekre fókuszál, de mi egy kicsit most tovább gondoltuk és léptünk egy generációt, így egy fiatalos írás felolvasásával csatlakozunk a kezdeményezéshez.

"Ahogy a házinéni, úgy a nagyszüleim is bérbe adták a ház szobáit. Néha olyan érzésem támadt, hogy aki valaha Tartuban élt vagy ide járt egyetemre, az mind megfordult ebben a házban. Mindig volt olyan a társaságban, aki vendégségben járt ott, egyszer ott éjszakázott, maga is szobát bérelt, vagy legalábbis ismert valakit, aki szobát bérelt." Ebben a különleges házban élnek most a nem kevésbé különleges unokatestvérek, akik között van igazi író és reménybeli költő, a kertjükben pedig almafák, középkori kőhajítógép és faragott manók - ezt az amúgy is zavaros közeget borzolja fel a faférgek megjelenése...

Urmas Vadi kortárs észt szerző Faférgek című novellája az Észt Intézet és a Pluralica közös breviárium-sorozatában jelent meg 2020-ban. A novellát fordította: Márkus Virág.

A felolvasóesten a hangulatos Massolit kávézó-könyvesboltban egy tea és sütemény mellett hallhatunk részleteket a műből. Felolvasó: Böröndi Bence, színész-rendező, a Budaörsi Latinovits Színház művésze. Az észt szerző, Enn Vetemaa Vacsora öt személyre című darabját is ő rendezte.

 

Az esemény:

„Az olvasás időpocsékolás!” - írta egy könyvajánlójában Urmas Vadi (1977), aki a rövidpróza mellett regényt, filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, valamint színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik.

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. Az Urmas Vadi breviárium a kilencedik a sorban. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.