Észt hét – Szetu nap a Néprajzi Múzeumban

Észt hét – Szetu nap a Néprajzi Múzeumban

Szetuföld Észtország délkeleti csücskében található nyelvi és kulturális sziget, kis része átnyúlik Oroszországba. A kelet és nyugat határán élő szetuk pravoszláv vallásúak, és az észt egy sajátos nyelvjárását beszélik, melyet ők egyenesen önálló nyelvnek tartanak. Többszólamú énekes hagyományuk, a több mint ezer éves gyökerekkel rendelkező leelo szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. 2015-ben a 168 lakosú szetuföldi Obinitsa falut választották a finnugor nyelvet beszélő 25 milliós közösség kulturális fővárosává. A Finnugor Kulturális Főváros projekt 2013-ban indult el a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete, a MAFUN kezdeményezésére. Célja a rokonnyelvű népek identitástudatának és az összetartozás érzésének erősítése, a finnugor népekre és nyelvekre vonatkozó ismeretterjesztés, valamint a helyi kulturális, gazdasági és társadalmi fejlődés élénkítése.
Március közepén szetu delegáció látogat az idei Finnugor Kulturális Fővárosokba, Iszkaszentgyörgyre és Veszprémbe, és útjuk végén bemutatkoznak a Néprajzi Múzeumban is. Az érdeklődők meghallgathatják a hagyományőrző Mokolnurga és Seto miihi summ kórusokat, megcsodálhatják népviseletüket, sőt táncra perdülhetnek velük szetu módra; megismerkedhetnek jellegzetes szetu ételek, pl. a sõir nevű különleges sajt vagy a ’taarikapsta’ nevű káposztás-halas finomság elkészítésével, nyomtathatnak textilre szép szetu motívumokat és filmet nézhetnek Szetuföldről. A delegáció veszprémi és iszkaszentgyörgyi látogatásáról ld. a két település honlapját (alá lesz linkelve).
A budapesti rendezvény az Észt Intézet, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda és a Néprajzi Múzeum együttműködésében valósul meg.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.