ÉSZT HÉT – Mari Kalkun & Runorun

ÉSZT HÉT – Mari Kalkun & Runorun

Idén igazi csemegével indul az Észt hét: a kultúrák és dallamok különleges fúzióját megteremtő Mari Kalkun & Runorun egzotikus zenei tájakra invitálja a hallgatóit március 16-án a szegedi Grand Caféban és március 17-én este a Trafóklubban. Aki tudni szeretné, hogyan zenélne Mari Boine, ha a dél-észtországi Võromaa-ban születik, ott a helye!

Az együttes vezetőjét, az észt Mari Kalkunt elsősorban saját szerzeményeinek köszönhetően ismeri a balti közönség, de a kezdetektől fogva erősen kötődik hazájának népzenei örökségéhez. Mari már óvodás korában elkezdett zeneiskolába járni: míg a többiek a kötelező délutáni szundikálást abszolválták, ő boldogan gyakorolt a zongorán. Első együttesét, az észt népdalokat jazz-rock stílusban előadó Marrt a gimnáziumban alapította. Az észt népzene fellegvárában, Viljandiban folytatott egyetemi tanulmányait a Helsinki Zeneakadémián egészítette ki, ahol még jobban elmélyült a hagyományos dallamok és az improvizatív hangok világában. Ott ismerkedett meg a Runorun többi tagjával, a finn Maija Kauhanen kantelejátékossal és Tatu Viitala dobossal, valamint az ausztrál Nathan Riki Thomson nagybőgőssel. Ezidáig 2 szólóalbuma jelent meg “Üü tulõk” (Az éjszaka érkezése, 2007) és ‘Vihmakõnõ’ (Esőcske, 2010) címmel.

A Mari Kalkun & Runorun belső ritmusból merítő zenéje egyszerű, archaikus motívumokból táplálkozva duzzad az emberi hang és a különleges északi hangszerek húrjainak igéző kavalkádjává. Az együttes szoros kapcsolatot ápol a kortárs költészettel, az ősi észt regidallal, illetve más finnugor népek zenéjével. Szerzeményeikből a gyökerekhez való merész visszanyúláson túl az utazás, a vándorlás dicsérete csendül ki és olyan eltűnőben lévő nyelveket is megidéznek, mint a vót vagy a lív. Az észt kannel és a finn kantele lágy hangja a sodró vokálokkal és a lendületes ritmusszekcióval kiegészülve egészen különleges hangulatot teremt.

„Számomra az úton levéshez mindig valamilyen varázslat, váratlanság, különleges ritmus kapcsolódik.“ – vallja Mari. Tatu Viitala dobos találóan így foglalta össze a Runorun zenéjét: „Az együttesünk olyan, akár egy interrail jegy: megtervezheted előre az utazásodat, de megvan a szabadságod, hogy menet közben bármikor megváltoztasd az irányt.”
Mari Kalkunt 2013-ban az év legjobb népdalénekesének választották Észtországban, míg Maija Kauhanen Finnországban a legjobb kantelejátékos címet érdemelte ki.

Mari Kalkun – ének, 12-húros kannel
Maija Kauhanen – ének, Saarijärvi kantele
Nathan Riki Thomson – bőgő, csörgő
Tatu Viitala – dob

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.