ÉSZT HÉT – FLO KASEARU: Zendülés

ÉSZT HÉT – FLO KASEARU: Zendülés

Megnyitó: 2015. március 25., 18 óra.

A kiállítást Uhl Gabriella kurátor nyitja meg.

A kiállítás megnyitója után Flo Kasearuval beszélget Hegyi Dóra művészettörténész.

Flo Kasearu (1985) Zendülés című vadonatúj installációja Tallinn egyik legnevesebb galériájából, a Temnikova & Kaselából érkezik Budapestre. Mint állandóan megélhetési forrásokat kereső művész, Flo Kasearu megalkotta saját megoldását a gazdasági krízisre. 2013-ban beindította a Flo Kasearu Emlékmúzeumot, egy olyan organikus helyet, amely egyszerre a művész lakása, műterme, raktára és alkotásainak kiállító tere.
A múzeumot a művész családjának egykori lakhelyén rendezte be, amely csak nemrégiben került vissza teljesen a tulajdonukba. A szovjet időkben a családi házat lakásokra osztották, és a rendszerváltás után jó pár évig eltartott, míg az összes beköltöztetett embertől sikerült visszaszerezni a tulajdonjogot. Flo Kasearu még életében szeretett volna egy saját múzeumot. Projektje hasonlít a lett Miervaldis Polis 1995-ös akciójára, aki Rigában emlékkiállítást rendezett magának. Flo megoldotta a galériaszereplést azzal, hogy megalapította magán kiállító terét. Megoldotta a raktározási problémákat azzal, hogy egyből ki is állítja a műveit. És a saját emlékmúzeum új alkotásokat is inspirált, azoknak a tipikus háztulajdonosi érzelmeknek felkeltésével, mint a tűzvész vagy egyéb katasztrófák miatti aggodalom.

A videó ennek a háznak a tető-karbantartási  munkálatait mutatja be, melyek hulladékát, a tetőről eltávolított fémtáblákat az alkotó papírmodellekhez hasonlóan különböző figurákká hajtogatta. A kiállításon látható  videó, rajzok, és 3D-s hajtogatott modellek a jelenlegi feszült orosz – nyugat-európai politikai kapcsolatokra reflektálva a kialakult észt álláspontot és közhangulatot képezik le a nagypolitikai szituáció perspektívájában. A művész sorra veszi a médiában uralkodó paranoiát, a védelmi erők befolyásának növekedését, a NATO-ba vetett hit erősödését hazájában. A kiállítás középpontjában álló játékmodellek a katonai akciót szimulálják és szimbolizálják, miközben egy kivonulási/menekülési stratégiát is megjelenítenek, felvetve a migráció (ki- és bevándorlás) kérdéseit. A repülőgép-perspektíva egyszerre idézi meg a szabadság és a fenyegetettség pozícióját.

Flo Kasearu (1985) Tallinnban élő képzőművész. Az Észt Művészeti Akadémián szerzett BA majd MA diplomát fotográfia szakon, s közben a berlini Multimedia at Universtität der Künste hallgatója volt. Legutóbbi kiállításai: We are on the Way /Úton vagyunk Zacheta Galéria- Project Room, Varsó, 2014, Flo Kasearu’s House Museum / Flo Kasearu emlékmúzeuma, Tallinn, 2013, 21.05.09 / 14.06.09  (Tõnis Saadojával közösen), Contemporary Art Centre (CAC) és Kunstihoone (Műcsarnok), Tallinn, 2011-2012.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.