Észt hét – filmvetítések

Észt hét – filmvetítések

Az észt kultuszregény, az Ördöngös idők filmes feldolgozása, apa és fia vetélkedése a szép pszichológusnő kegyeiért a festői észt tengerparton, emberi sorsok egy gyorsétteremben, két megrögzött szerencsétlenkedő boldogságkeresése, és az elmaradhatatlan észt animáció...

Az Észt hét filmes programjának az évek során lelkes törzsközönsége alakult ki. Szeretettel várjuk őket, és azokat is, akik hirtelen felindulásból kóstolnának bele egy kis ország talán nem is olyan kicsi filmművészetébe. Még az is lehet, hogy sikerül meglepetést okoznunk…

A budapesti vetítésekre az Észt hét alatt páros belépőt lehet nyerni az Észt Intézet Facebook oldalán.

A LÁNC VÉGE

Budapest – március 23., 18:30, Művész mozi
Szeged – április 6., 17:00, Grand Café
Debrecen – április 8., 18:00, Modem

A budapesti vetítés megtekintéséhez ingyenes helyjegyet kell váltani a moziban!

Keti lõpp
2017, észt játékfilm, 81 perc
rendező: Priit Pääsuke, forgatókönyvíró: Paavo Piik, gyártó: Alexandra Film
észt nyelven, magyar és angol felirattal


A nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett film Paavo Piik díjnyertes színdarabja alapján készült. A cselekmény a Lánc nevű, nem túl látogatott külvárosi gyorsétteremben játszódik, a bezárás előtti napon. Egymást váltják a vevők, akik mindannyian valamilyen határhoz érkeztek és tanácstalanul toporognak a saját életükben. Jönnek a maguk buborékjában, amely a Láncban kipukkad, és a pult mögött álló Lány, aki mindennek szem- és fültanúja, lassan kezdi úgy érezni, hogy nála is betelt a pohár. Ráadásul a film végén még egy Arvo Pärt-szerű Zeneszerző is feltűnik… A Lánc vége nemzetközi premierje a rangos Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában volt.

AMIKOR A LEGKEVÉSBÉ VÁROD

Budapest március 24., 18.30, Művész
Szeged – április 4., 19:00, Grand Café
Debrecen április 5., 19:00, Modem

Õnn tuleb magades
2016, észt-izlandi játékfilm, 2016, 90 perc
rendező és forgatókönyvíró: Mart Kivastik, gyártó: Kopli Kinokompanii
észt nyelven, magyar felirattal


A fiatalságának utolsó éveit taposó, magányos Viivi egy reggel ismeretlen férfit talál az ágyában. Pánikszerűen próbálja összerakni az előző este történéseit. Kiderül, hogy élete egyik legpocsékabb napját tudhatja maga mögött: fájó váll, késés a munkából, orvosi diagnózis, kiadós veszekedés a hülye főnökével és az este a kocsmában, nem kevés alkohollal. Az az ötvenedik évéhez közeledő barátságos természetű Andres nap, mint nap szinte hivatásszerűen kudarcot vall valamiben. Egy este a kedvenc kocsmájában táncolni kezd egy csinos idegen nővel… Az Amikor a legkevésbé várod helyenként szomorú vicces film. Vagy helyenként vicces szomorú film, kinek hogyan. Egy történet, amelyben az isteni kockajáték azoknak az embereknek is reményt ad, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni.

NOVEMBER

Budapest március 24., 20.30, Művész
Szeged – április 4., 21:00, Grand Café
Debrecen április 7., 18:00, Modem

A budapesti vetítésre jegyet váltók között az új kiadásban megjelenő Ördöngös idők köteteit sorsoljuk ki
.

November
észt-holland-lengyel film, 2017, 112 perc
rendező és forgatókönyvíró: Rainer Sarnet, gyártó: Homeless Bob Production
észt és német nyelven, magyar és angol felirattal


A film minden idők egyik legsikeresebb észt regénye alapján készült, amely magyarul Ördöngös idők címmel olvasható. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik. A pogány hiedelemvilág alakjaitól nyüzsgő észt falu lakói kapzsik és gátlástalanok: folyamatosan lopnak egymástól, a német földesúrtól és magát az Öregördögöt is becsapják. Legfőbb segítőik a hasznavehetetlen régi holmiból eszkábált lények, a krattok, melyekbe az Ördögtől lehet lelket kupeckedni. A fiatal Liina reménytelenül szerelmes Hansba, az intézőbe, aki viszont a német földesúr csodaszép lánya után epekedik. Hogy elnyerje Hans szerelmét, a lány a fekete mágiától sem riad vissza.  Az észtek, ahogyan még sosem láttad őket…

ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ

Budapest március 25., 16.00, Művész
Szeged – április 5., 17:00, Grand Café

MANIVALD
2017, 13', rendező: Chintis Lundgren, gyártó: Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio

Amibe Chintis Lundgren belefog, arannyá válik a keze között. Ki ne emlékezne a füstifecske nehéz életére vagy a punkpatkány és a kispolgári cica balul végződött együttélési kísérletére?
A közönségkedvenc rendező legújabb filmjének hőse a túlképzett, munkanélküli és életunt Manivald, aki domináns nyugdíjas anyjával él, és a zongorán gyakorolva múlatja a napjait. Anyja rendületlenül felszedi az elhajigált piszkos zokniját, és főzi neki a kávét. Egészségtelen függőségi viszonyuk alapjaiban rendül meg, amikor megjelenik a színen a dögös fiatal farkas, Toomas, aki a mosógépet jött megjavítani…

MARIA ÉS A HÉT TÖRPE
2017, 15', rendező: Riho Unt, gyártó: Nukufilm
Maria, az életét a kolostor falai között leélt idős és tiszteletre méltó apáca elhatározza, hogy megvalósítja fiatalkori álmát. Ennek egyetlen akadálya töredékes, szinte nem is létező emlékezete. Maria attól tart, hogy a legnagyobb álma esetleg bűnnek bizonyul…

AZ ELENGEDÉS TÖRTÉNETE
2017, 11', rendező: Ülo Pikkov, gyártó: Silmviburlane
A kultúránk történeteken alapul. De mi van akkor, ha egy történetet nem lehet elmesélni? Lehetséges-e elengedni a történeteket vagy lemondani róluk? Lehet-e filmet készíteni olyan történetről, amit az elbeszélője mindennél jobban vágyik elfelejteni?
A tavalyi Észt hét vendégének új filmje dokumentum-animáció egy fiatal lányról, aki szeretne megszabadulni múltjának sötét árnyaitól.

ÖRÖK VADÁSZMEZŐK
2016, 18', rendező: Elin Grimstad, gyártó: Nukufilm
Egy szigeten két gyerek játszik. Benéznek a kövek alá, a partot fürkészik, a szántóföldet kutatják: a kegyetlen Vadász által meggyilkolt állatokat keresik. Vajon ezek az állatok még új életre ébredhetnek az örök vadászmezőkön?

SAROK
2016, 2', rendező: Lucija Mrzljak, gyártó: Észt Művészeti Egyetem
A sarokban, ahol a szélek találkoznak, nem könnyű az élet. Minden geometrikusan viszonylagos, amikor a perspektíva és a gravitáció törvénye trükközni kezdenek veled.

KÖRTEESŐ
2017, 2', rendező: Leonyid Smelkov, gyártó: Észt Művészeti Egyetem
Vigyázat, körteeső! Az ilyesmi hirtelen történik, és jó, ha felkészülten ér bennünket. A film részletes útmutatót nyújt arra nézvést, hogyan viselkedjünk ilyen esetekben.

MOULINET
2017, 6', rendező: Sander Joon, gyártó: Észt Művészeti Egyetem
Vannak dolgok, amiket maguktól értetődőnek veszünk, másokat képtelenek vagyunk megérteni, akármennyire is próbáljuk.

A BÁCSI, AKI HASONLÍT RÁM

Budapest – március 25., 18:30, Művész mozi
Szeged – április 5., 21:00, Grand Café
Debrecen – április 6., 18:00, Modem

Minu näoga onu
2017, észt játékfilm, 100 perc
rendező és forgatókönyvíró: Andres Maimik, Katrin Maimik, gyártó: Kuukulgur Film, Kinosaurus Film
észt nyelven, magyar és angol felirattal

A Cseresznyés dohány rendezőinek új tragikomédiája a kényszerű közelségről, a boldogságkeresésről és a megbocsátásról szól. Hugo, a válás utáni depressziótól szenvedő zenekritikus a vidéki nyaralóban talál menedéket, csakhogy váratlanul betoppan jazz-zenész apja, Raivo. A szekáns öregember közli, hogy hamarosan földi útjának végére ér, és utolsó napjaiban egyetlen fiának illene gondoskodnia róla. Amikor egy vonzó pszichiáter jelenik az életükben, apa és fia versengeni kezd a figyelméért. Az öreg kínosnál kínosabb helyzetekbe hozza Hugót, akiben egyre erősebb a gyanú, hogy az apjának valójában kutya baja sincs… Míg pár éve a Cseresznyés dohány nézői a lápokba szerethettek bele, ezúttal az észt tengerpart felkereséséhez fogunk garantáltan kedvet kapni.

Egyéb filmes program az Észt héten:

SZOVJET HIPPIK

Budapest  március 20., 17:30, OSA Archivum

Nõukogude hipid
2017, észt dokumentumfilm, 75’
rendező és forgatókönyvíró: Terje Toomistu, gyártó: Kultusfilm
észt, orosz, ukrán és angol nyelven, angol felirattal


A film a ’70-es évek pszichedelikus undergroundjába visz el, ahol a Szovjetunióban élő hosszú hajú fiatal számkivetettek a szabadságra vágyva létrehozták a saját rendszerüket a szigorú rezsim ellenében. Évekkel később egy különc hippikből álló társaság Észtországból Moszkvába utazik, ahol az emberek még mindig összegyűlnek június 1-jén, hogy megemlékezzenek 1971 tragikus eseményeiről, amikor többezer hippit tartoztatott le a KGB. A dokumentumfilm rávilágít az orosz és kelet-európai pacifista mozgalom történetére, a főszereplő Aare történetén keresztül pedig azt firtatja, milyen lehetőségünk van a szabadságra, ha egy beteg társadalomba zárva érezzük magunkat.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.