ÉSZT HÉT – Filmek Budapesten, Szegeden és Debrecenben

ÉSZT HÉT – Filmek Budapesten, Szegeden és Debrecenben

Egy tinilány szerelme az észt mocsarakban, a Dalosünnepek szépsége, két ismeretlen kalandozása Kazahsztánig, antropológiai road-movie a messzi Csukcsföldre, egy nemzeti trauma feldolgozása és hátborzongató képi világú animációs filmek – röviden így lehetne összefoglalni az idei Észt hét filmkínálatát.

A vetítések helyszíne:
BUDAPEST – Művész mozi (Teréz krt. 30.)
DEBRECEN – Modem (Baltazár Dezső tér 1.)
SZEGED – Grand Café
 (Deák F. u. 18. II. em.)

A budapesti vetítésekre az Észt Hét alatt páros belépőt lehet nyerni az Észt Intézet Facebook oldalán.

KERESZTSZÉLBEN (Risttuules)
2014, észt játékfilm, 90’
rendező: Martti Helde, forgatókönyíró: Martti Helde, Liis Nimik, gyártó: Allfilm
észt nyelven, magyar felirattal
Egy nép súlyos és máig eleven traumájának méltóságteljes és megindító mozgóképes feldolgozása.
Az elsőfilmes Martti Helde alkotását észt filmkritikusok a tavalyi év legjobb hazai filmjének választották, és a tallinni Sötét Éjszakák Filmfesztiválon is 3 díjat nyert.
1941. június 14-én hajnali 3-kor a Vöröshadsereg katonái megkezdték Észtország lakosságának erőszakos kitelepítését. Azokban a napokban a Baltikumból mintegy 40 000 embert hurcoltak el túlzsúfolt tehervagonokban Szibériába. A férfiakat börtöntáborokba, a nőket és a gyerekeket isten háta mögötti falvakba szállították, ahol éhezés, hideg és megaláztatások várták őket. A Keresztszélben egy férjétől elszakított fiatal nő és kislánya történetét meséli el. A naplóbejegyzéseken, leveleken és egyéb archív anyagokon alapuló fekete-fehér film különleges technikával készült: 13 kimerevített képből építkezik. Mintha az idő megállt volna azon a rettenetes éjszakán...  A drámai erejű zenével és irodalmi szépségű szöveggel társuló sajátos látványvilág nehezen kitörölhető nyomot hagy a nézőben.
A budapesti vetítésen vendégünk a film főszereplője, LAURA PETERSON.
A vetítés ingyenes, de csak helyjeggyel nézhető meg!

Budapest – március 19., 19:00, Művész mozi
Szeged – március 19., 19:00, Grand Café
Debrecen – március 26., 18:00, Modem

NEM JÖVÖK VISSZA (Ma ei tule tagasi)
2014, észt-fehérorosz-finn-kazah-orosz játékfilm, 109’
rendező:  Ilmar Raag, forgatókönyvíró: Jaroszlava Pulinovics, gyártó: CTB Film Company, Amrion, Helsinki-Filmi Oy, Kazakhfilm Studios, Belarusfilm
orosz nyelven, magyar felirattal
Nincs még egy olyan észt rendező, akinek 3 egymást követő Észt héten is új filmjét vetíthettük volna. Ilmar Raag azzal is kilóg a sorból, hogy makacsul kutatja a női lélek titkait. Az Egy hölgy Párizsban és a Kertu alkotója ismét női sorsokat visz filmvászonra – ezúttal az árvaházak világából.
Anja irodalmat tanít az egyetemen és közben viszonyt folytat egyik professzor kollégájával. Az állami gondozásban felnőtt fiatal nő arra vágyik, hogy szeressék, de ő maga képtelen szeretetet adni. A múltjával való találkozás egy szempillantás alatt felforgatja az életét. Bűncselekmény hamis vádja elől egy hajléktalan gyermekek számára fenntartott otthonban keres menedéket, ahol kislányos külseje miatt senkiben sem ébreszt gyanút. Ott találkozik a 13 éves Kristinával, és együtt szöknek meg az intézetből. A látszólag össze nem illő páros veszedelmes utazásra vállalkozik: autóstoppal akarják átszelni Oroszországot, hogy felkeressék Kristina Kazahsztánban élő nagymamáját. Szívszorító történet az élni akarásról, a barátságról és a család fontosságáról.

Budapest – március 20., 19:00, Művész mozi
Szeged – március 21., 19:00, Grand Café
Debrecen – március 25., 18:00, Modem

ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ
össz. 67’
eredeti nyelven, angol felirattal

Csillagok (Põhjatäht) rendező: Mattias Mälk, 2014, 14'13
Egy búvár felfedezi a tengeri és az égi csillagok végzetes kapcsolatát. Amikor egy éjjel a maffiafőnök észreveszi, hogy eltűnt az égről egy csillag, egyből a búvárt gyanúsítja. A maffiózó kedvese elcsábítja a búvárt, és elaltatja, hogy megtalálhassa az elveszett csillagot. Közben azonban ő maga is elalszik. Álmukban egymásba szeretnek, az égi csillagok kibillennek egyensúlyukból, a dühös tengeri csillagok pedig támadásba lendülnek... (Trailer)
Az erdő túloldalán (Teisel pool metsa) rendező: Anu-Laura Tuttelberg,  2014, 10'00
Tündérmese telis-tele fénnyel, varázslattal és nosztalgiával. Egy agyagbaba életre kelti saját környezetét, és egy állandóan változó, nyugtalanítóan szürreális világban találja magát. A jeleneteket természetes fényben vették fel, melynek változásai még erőteljesebben érzékeltetik az idő múlását. (Trailer)
A legrosszabb eshetőség (Must stsenaarium) rendező: Kristjan Holm, 14'40
A két cégvezető, Adolf és Rudolf hosszas tervezés és tárgyalások során megoldja a vállalkozásukat biztos csőddel fenyegető problémát. A tallinni Animated Dreams fesztivál Grand Prix díjas alkotása eredeti szüzséjével, sajátos humorával és politikai üzenetével tűnt ki a mezőnyből. (Trailer)
A tudatalatti háza (Alateadvuse maja) rendező:  Priit Tender, 2014, 10'41
A Féreghizlaló rendezőjének játékos, szellemes és szürreális animációs filmje a Kéményseprő álmaiba nyújt betekintést, a pszichoanalitikus álomfejtés hagyományát és a modernista tudatfolyam módszerét idézve fel bennünk. Az álmában a tengerparton sétáló Kéményseprő a Tudatalatti Házához ér, amely az Égő Nő tulajdona. Egy furcsa szimbólumokkal, átváltozásokkal teli, kiszámíthatatlan világba csöppen – egy egyszerre vonzó és fenyegető környezetbe, ahol nem érvényesek a fizika szabályai vagy az ésszerűség. (Trailer)
Apa (Papa) rendező: Girlin-Basszovskaja, 2014, 16'
Egy anya megpróbálja összetartani szétesés szélén álló családját, de ez a másik fél erőfeszítései nélkül lehetetlennek bizonyul. A gyermek hiányolja a szeretetet, miközben próbál szeretni és megbízni egy emberben, aki talán soha sem  létezett. Csak a képzelet marad és a remény, hogy mégis valós személy...

Budapest – március 21., 16:00, Művész mozi
Szeged – március 22., 19:00, Grand Café

A FÉREGHIZLALÓ NYOMÁBAN (Teekond Ussinuumajani)
2015, észt dokumentumfilm, 68’
észt, orosz és angol nyelven, magyar felirattal
rendező: Liivo Niglas, Priit Tender, gyártó: F-Seitse

+
A FÉREGHIZLALÓ (Ussinuumaja)
2012, észt animációs film, 15’
rendező: Priit Tender, gyártó: Eesti Joonisfilm

A sajátos antropológiai road-movie-ban az észt animációs rendező, Priit Tender nyomozásba kezd, mert nem hagyja nyugodni a Féreghizlaló című csukcs népmese, amely alapján éppen animációs filmet készít. A borzongató történetben egy fókavadász férgeket hizlal óriásira, hogy elveszejtse asszonyát. Priit szeretne minél közelebb jutni a szürreális mese értelméhez és gyökereihez, ezért Liivo Niglas antropológus társaságában felkerekedik Tallinnból, hogy London és Szentpétervár érintésével végül eljusson a világ végére, az Oroszország legtávolabbi csücskében található Csukcsföldre. Útjukat izgalmas találkozások kísérik: pétervári egyetemi tanárokkal, jólfésült brit animációs hallgatókkal, szégyenlősen éneklő csukcs nénikkel hozza össze őket a sors. Próbálják felkutatni a Féreghizlaló nyomait, és megérteni azt a világot, amelyben ilyen különös narratíva születhetett.  A filmben olyan aktuális kérdések is a felvetődnek, mint a hagyomány, a babona, a természet és a modern ember kapcsolata.
A dokumentumfilm után levetítjük a 2012-ben készült animációt.

Budapest – március 21., 18:00, Művész mozi
Szeged – március 24., 19:00, Grand Café

CSERESZNYÉS DOHÁNY (Kirsitubakas)
2014, észt játékfilm, 96’
rendező és forgatókönyvíró: Katrin Maimik, Andres Maimik, gyártó: Kuukulgur
észt nyelven, magyar felirattal

A Cseresznyés dohány főszereplője egy kisvárosi tizenéves, az egyfolytában rettenetesen unatkozó Laura. Az anyja az idegeire megy, a korabeli srácok tök hülyék, minden szórakozást dedósnak talál.  Egy napon élettel teli barátnője magával cipeli őt egy mocsártúrára, melyet a családi problémái elől gyakran a természetbe menekülő középkorú Joosep vezet. A kirándulás nem indul valami fényesen: a zárkózott, flegma tinilány és a közvetlen férfi kapcsolata egyhamar feszültséggel telítődik. Ahogy telnek a napok, Laura önmaga számára is váratlanul felfedezi, hogy a Joosep sármja őt sem hagyja hidegen. A túra elkerülhetetlenül a végéhez közeledik, és a lánynak számot kell vetnie érzéseivel: az idősebb férfi iránti vonzalma csak egy közjáték a nővé válás rögös útján, vagy az első szerelmet éli át?
A Cseresznyés dohány veszedelmes film – aki eddig nem szeretett bele az észt mocsarakba és felhőkbe, most aligha ússza meg. Pattogó tábortűz a fenyőerdőben, mocsártóra ereszkedő köd, áfonyától maszatos arcok – kell-e ennél több a hamisítatlan észt hangulathoz?
A budapesti vetítésen vendégünk a  film egyik rendezője, Andres Maimik.

Budapest – március 21., 20:00, Művész mozi
Szeged – március 20., 19:00, Grand Café
Debrecen – március 24., 18:00, Modem

PRIIT ÉS OLGA PÄRN RETROSPEKTÍV
dialógus nélkül, 18 éven felülieknek!
A világhírű észt animációs guru és felesége számtalan fesztiváldíjjal jutalmazott közös alkotásai.
Folyton a tarkómban érzem a golyót (Ma kuklas tunnen eluaegset kuuli, Észtország, 2007, 5')
A 2007-ben megjelent Must lagi (Fekete plafon) című animációs versantológia 7 epizódjának rendezői  egy-egy általuk választott verset álmodtak filmvászonra. A Pärn páros a 20. század egyik legjelentősebb észt költője, a Jüri Üdi álnéven alkotó, tragikus sorsú Juhan Viiding versét animálta.
Az Élet Gabriella Ferri nélkül (Elu ilma Gabriella Ferrita, Észtország, 2008, 43'45)
Priit Pärn leghosszabb animációs filmje drámai történet.szerelemről, zárt ajtókról, egy arctalan betörőről, egy sérült gólyáról, egy eltűnt laptopról és a virtuális prostituáltként ténykedő O’Key nővérekről... A filmben Gabriella Ferri csupán egy üres CD-tok borítóján bukkan fel, de a vége majdnem happy end. A hiány témáját középpontba állító metaforikus mű zenéjét az egyik legjelentősebb kortárs észt zeneszerző, Erkki-Sven Tüür komponálta.
Búvárok az esőben (Tuukrid vihmas, Észtország, 2010, 23'21)
A kora reggel hazatérő nő és a hajnalban munkába induló férfi csak egy búcsúcsók erejéig találkoznak. Egy nagy hajó süllyed lassan, de biztosan. A férfiak a munkájukat végzik, itt nincs helye a kapkodásnak, és csak egyszer lehet hibázni... Az utolsó cigaretta egy végeérhetetlen láncolat része. Az éjszakai fogorvosként dolgozó nő elalszik, és különös dolgokat lát álmában. Az eső vigasztalanul zuhog, közeleg az esti búcsúcsók ideje. A film a Férfiak világa c. trilógia első része.
Pilóták hazafelé (Lendurid koduteel, Észtország/Kanada, 2014, 16')
A trilógia erotikus jelenetekben bővelkedő folytatása különleges homokanimációs technikával készült.
A pilóták hazaútja hosszú és viszontagságos. Sivatagi forróság, jeges magashegyi orkán és szúnyogok gyötrik elcsigázott testüket, napjaik a céltalanság és reménytelenség jegyében peregnek. De minden nappal után eljön az éj és kinyílik a három bőrönd, melyeket a pilóták kitartóan cipelnek magukkal. Vajon mit rejtenek?

Budapest – március 22., 16:00, Művész mozi
Szeged – március 18., 18:00, Grand Café

 

EGYÜTT LÉLEGEZNI (Üheshingamine)
2013, amerikai-észt dokumentumfilm, 55’
rendező: James és Maureen Tusty, gyártó: Allfilm, Northern Light Prodcutions, Sky Film
észt és angol nyelven, magyar felirattal
A „laulupidu“ az észtek számára sokkal többet jelent egy nagyszabású kórusfesztiválnál. Az éneklés nem pusztán a művészi kifejezés egy formája, hanem nemzeti öntudatuk meghatározó és elidegeníthetetlen része is. A Dalosünnep közel 150 éves története során ugyanis már legalább kétszer segítette közelebb a balti országot a függetlenséghez. A Daloló forradalom rendezőinek második filmje egy kaliforniai kórus ifjú tagjainak szemszögéből mutatja be a Dalosünnep szépségét és jelentőségét. A fiatalok lelkiismeretesen tanulják az első ránézésre bizony nehéznek tűnő észt dalokat, hogy aztán a hónapokon át tartó felkészülést követően csatlakozzanak a tallinni Dalkosmezőn öt évente összegyűlő énekesek tízezreihez, és részeseivé váljanak egy semmihez sem fogható közösségi élménynek. A film archív felvételek segítségével végigvezet a Dalosünnepek történetén is, bemutatva a nemzeti ébredés idején, illetve a szovjet elnyomás alatt betöltött identitást erősítő szerepüket.

Budapest – március 22., 18:00, Művész mozi
Szeged – március 17., 19:00, Grand Café

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.