Észt hét – filmek Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben

Észt hét – filmek Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben

Szívszakasztó háborús kassszasiker, gyermekek az "újjászületett Krisztus" nyájában, gyönyörűen fotózott, törékeny emberi kapcsolatok, kristálytiszta egyházi zene és karcos folkmetál, díjnyertes animáció és rengeteg lepke – ez várható az idei Észt héten a mozikban. Nagy örömünkre vidéki helyszíneink – Debrecen és Szeged – mellé az egyik 2016-os Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém is felsorakozik.

A budapesti vetítésekre az Észt hét alatt páros belépőt lehet nyerni az Észt Intézet Facebook oldalán.

1944
1944, 2015, észt játékfilm, 100’
rendező: Elmo Nüganen / gyártó: Taska Film, MRP Matila Röhr Productions
észt nyelven, magyar felirattal (Budapesten angol és magyar felirattal)
A rekordszámú nézőt – az észtek egytizedét – a mozikba vonzó film a 2. világháború ellentmondásos eseményei közé vezet vissza. Az 1944 áprilisában az ún. Tannenberg–vonalon lezajlott csata a keleti frontvonal egyik legvéresebb ütközete volt. Dán, holland, vallon, kelet-poroszországi és norvég önkéntesekből álló alakulatok néztek farkasszemet a Vörös Hadsereg csapataival, a Waffen SS-be besorozott vagy az ország függetlenségének visszaszerzése reményében önként csatlakozott észtek a szovjetek oldalán harcoló, szibériai munkatáborokat megjárt honfitársaikkal… Mindez egy olyan országban, ahol nemcsak a katonáknak, hanem a hozzátartozóiknak is súlyos döntéseket kellett hozniuk. 70 év elteltével a film készítő megpróbálták a lehető legobjektívebben bemutatni a szemben álló csapatokban harcoló észtek motivációját, reményeit és tragikus sorsát.

BUDAPEST – március 18., 18:30, Művész
DEBRECEN – március 19., 18:00, Modem
SZEGED – március 24., 19:00, Grand Café
VESZPRÉM március 21., 18:00, Városi Művelődés Központ

A budapesti vetítés megtekintéséhez ingyenes helyjegyet kell váltani a moziban.

ROUKLI
Roukli, 2015, észt játékfilm, 99’
rendező: Veiko Õunpuu / gyártó: Filmiühistu Roukli

Az ütős zenehasználatáról és a mozivászon elé szögező, erőteljes képi világáról híres Veiko Õunpuu új filmje egy kollektív kísérlet eredménye: kiváló színészek aktív közreműködésével a rendező saaremaa-i birtokán forgatták, kizárólag közösségi finanszírozásból.
A fiktív időben játszódó film főszereplői, városi értelmiségiek megszokott biztonsági zónájuktól távol, egy tanyán próbálják átvészelni a háborút. Egyre fogyatkozó készletekkel, egyre növekvő szorongással. A két férfi és két nő élete még jobban összekuszálódik, amikor a házba furcsa idegenek érkeznek, akik állításuk szerint a titokzatos, bosszúszomjas Peedu elől menekülnek. A kibontakozó események kikezdik az emberek közötti törékeny viszonyokat és az egyének önazonosságát; régi sebek tépődnek fel és újak keletkeznek. A metaforikus, több rétegű mű mágiájával és líraiságával nyűgözi le a nézőt.
Díj: az Észt Kulturális Alap különdíja a bátor kísérletezésért

A budapesti vetítésen vendégünk a főszereplő, Juhan Ulfsak.

BUDAPEST – március 19., 20:00, Művész
SZEGED – március 18., 19:00, Grand Café

ARVO PÄRT – MÉG HA MINDENT ELVESZÍTEK IS
Arvo Pärt – Isegi kui ma kõik kaotan, 2015, észt dokumentumfilm, 90’
rendező: Dorian Supin, gyártó: Minor Film
észt nyelven, magyar felirattal

Arvo Pärt népszerűsége töretlen: a legnagyobb klasszikus zenei adatbázis, a Bachtrack adatai alapján megszakítás nélkül ötödik éve a világon a legtöbbet játszott kortárs zeneszerző. A róla szóló bensőséges hangulatú, érzékeny portréfilm megkísérli feltárni az egyébként igen ritkán nyilatkozó Arvo Pärt életfilozófiáját és művészi hitvallását, miközben életének derűs hétköznapi pillanatait is felvillantja. A cím Arvo Pärt feljegyzéseiből származik: a Mester évtizedeken át több száz kottafüzetben örökítette meg gondolatait, párhuzamosan műveinek szövegével. A film e régi feljegyzésekből kiindulva, rájuk reflektálva minden eddiginél többet megmutat a zeneszerző belső világából.
A vetítések után a nézők között 1-1 Arvo Pärt CD-t sorsolunk ki.

BUDAPEST – március 20., 18:00, Művész
DEBRECEN – március 17., 18:00, Modem
SZEGED – március 20., 19:00, Grand Café
VESZPRÉM – március 23., 18:00, Városi Művelődési Központ

KRISZTUS SZIBÉRIÁBAN ÉL
Kristus elab Siberis, 2015, észt-finn dokumentumfilm, 85’
rendező: Jaak Kilmi – Arbo Tammiksaar, gyártó: Film Tower, Making Movies
orosz nyelven, magyar felirattal
A világtól távoli szibériai tajgán él egy karizmatikus vallási vezető, aki Krisztus Visszarionnak, az újjászületett Jézus Krisztusnak nevezi magát. Több ezer követőjéből mára közösség kovácsolódott, melynek Dmitri,  az órásmester, és felesége, Szveta is tagjai. Szveta  Szentpétervárról költözött ide három gyermekével, hogy Visszarion tanait hallgassa. Gyermekeinek vér szerinti apja, Magomed azonban nem hagyja ennyiben a dolgot. Panaszlevelet küld az orosz elnöki adminisztrációnak, melyben visszaköveteli a gyerekeit.
A film egyik rendezője, Arbo Tammiksaar töltött egy évet a családjával a visszarionáriusok falujában, ebben a földi paradicsomban. Nyomon követte a három gyereket otthon és az iskolában, kapcsolatukat a szüleikkel, a Tanítóval és játszótársaikkal. A lélegzetelállítóan szép tájakon kibontakozó történet hátterében fontos kérdések vetődnek föl. Milyen egy gyereknek a civilizációtól elvágott, különös tanokat hirdető vallási közösségben felnőni, és joga van-e a szülőknek teljes mértékben rendelkezni gyermekük sorsa felett?

BUDAPEST – március 19., 18:00, Művész
DEBRECEN – március 18., 18:00, Modem
SZEGED – március 17., 19:00, Grand Café
VESZPRÉM – március 18., 18:00, Eötvös Károly Megyei Könyvtár


ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ
élő klasszikusok és ígéretes pályakezdők legfrissebb munkái
össz. 67’, dialógus nélkül

BUDAPEST – március 19., 16:00, Művész
DEBRECEN – március 18., 18:00, Modem
SZEGED – március 19., 19:00, Grand Café
VESZPRÉM – március 22., 18:00, Városi Művelődési Központ

A gazda / Isand, 2015, észt, 18',rendező: Riho Unt, gyártó: Nukufilm
A filmben Friedebert Tuglas novellájának hősei elevenednek meg: a Gazdát hazaváró Popi kutya és Huhuu, a majom. Mikor rájönnek, hogy a Gazda sohasem tér vissza, a buta, de uralomra törő Huhuu fokozatosan átveszi a szerepét.  A bölcsebb Popi inkább aláveti magát Huhuu hangulatingadozásának, és elkezdődik kettejük Nagy Játéka. A világ felfedezése, az egzisztenciális harc, a területek felosztása… A film arra keresi a választ, képesek vagyunk-e kiegyezni a felettünk basáskodó Gazdákkal – főnökökkel, állami vezetőkkel –, és mennyiben függ tőlük az életünk. A főszereplők érzelmeinek kifejezésében fontos szerepet kap Lepo Sumera és Arvo Pärt zenéje.
Díjak: Észt Filmes Újságírók Szövetsége: legjobb észt film 2015, emellett számtalan külföldi elismerés, köztük a világ egyik első számú animációs seregszemléjének számító Annecy fesztivál zsűrijének fődíja.

Az Élet Herman H. Patkánnyal / Elu Herman H. Rotiga, 2015, észt-horvát-dán, 11', rendezte: Chintis Lundgren, gyártó: Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio
Az őszi Anilogue fesztivál egyik közönségkedvenc filmjének főhőse Herman, a punkpatkány, aki egyedül éli dekadens életét kaotikus legénylakásában. Mígnem egy napon beállít hozzá egy takaros kispolgári cica, az összes holmijával egyetemben…

Tik-tak / Tik-tak, 2015, észt, 9', rendező: Ülo Pikkov, gyártó: Nukufilm
Az órásmester az időt figyeli, a műhelyében lakó egér pedig az órákat… A Tik-Tak az időt és annak végzetességét jeleníti meg. Az idő metafizikai jellegét hangsúlyozandó az alkotók rengeteg régi órát és óraalkatrészt használtak fel a filmben. Mindannyiunknak „saját idő” adatott, bár a mi időnk valójában ezernyi különböző „időből” áll – ahogy a testünkben minden egyes sejtnek megszabott ideje van az életre és az elmúlásra.
Díjak: Észt Kulturális Alap: legjobb animáció 2014, FANTOCHE animációs filmfesztivál (Svájc, 2015) különdíja, Mediawave 2015: legjobb animáció

Kívánságkosár időseknek / Őnnesoovid eakatele, 2015, észt, 9', rendező: Ave Taavet, Észt Művészeti Egyetem
Kísértetszerű öregemberek élnek együtt az idősek otthonában, ahol magány, unalom és szigorú személyzet veszi őket körül. Ám egyikük titkot rejteget, ami értelmet adhatna az itteni elviselhetetlen létnek. Készen áll-e rá, hogy feláldozza magát a többiekért? Egyáltalán van választási lehetősége?

Fűrészporos szerelem / Ma saen Sind, 2015, észt, 6', rendezte: Sander Joon – Egert Kesa – Jaan Sinka, Észt Művészeti Egyetem
Az étvágytalan asszony szerencsétlen  férjével vacsorázik. A férfi megpróbálja rávenni az evésre, de az évődés meglepő fordulatot vesz…

Zongora / Piano, 2015, észt, 10', rendezte: Kaspar Jancis, gyártó: Joonisfilm
Az észt animáció egyik legeredetibb alkotójának filmjében a szereplők élete drámai és kevésbé drámai módon kereszteződik egy átlagos panelházban. Marta zongorát vonszol haza a használt hangszerek boltjából. Majdnem sikerült neki. Albert már harmincadik éve próbál Paulának szerelmet vallani. Majdnem sikerül neki. Paula viszonozni akarja Albert érzéseit. Majdnem sikerül neki. Kits rendőrfelügyelő egész életében ejtőernyős ugrásról álmodozott. Majdnem sikerül neki. Mirjam cirkuszi artista szeretne lenni. Majdnem sikerül neki. A méhecske ki szeretne jutni a csukott ablakon. Majdnem sikerül neki.
Díj: Észt Kulturális Alap: legjobb észt animáció, 2015

A LEPKEEMBER – friss észt rövidfilmek

BUDAPEST – március 20., 16:00, Művész
SZEGED – március 23., 19:30, Grand Café

Az éhezés hete / Näljanädal, 2015, észt játékfilm, 22’12, rendező: Rein Zobel, BMF, észt nyelven, magyar felirattal
A megtörtént eseményeken alapuló diplomafilm azt dolgozza fel, hogyan hat a fiatal férfiak pszichéjére és egymáshoz való viszonyukra a sorkatonai szolgálat egyik legnehezebb része. Vilbét és tőle gyökeresen különböző társait kiteszik az erdőbe a Védelmi Erők gyakorlóterületén. A feladat egyszerű: életben kell maradni! 

Amikor találkozol vele / Kui sa teda kohtad, 2015, észt játékfilm,13’53, rendező: Jürgen Moor, BFM, észt nyelven, magyar felirattal
A fiatal lány az első ránézésre barátságos öregember gondjaira bízza magát, aki nagy meglepetésére a legrosszabb rémálmait is felülmúlja. Hogyan lehet menekülni egy helyzetből, amelyből látszólag nincs kiút?

 A fény felé / Valguseks/Valguseni/Valgusena, 2015, észt dokumentumfilm, 33’37, rendező: Nora Särak, BMF, észt nyelven, magyar felirattal
A délkeleti határon fekvő Petseri 1920 és 1945 között észt város volt, ma az Orosz Föderációhoz tartozik. A költőien fényképezett dokumentumfilm két észtről, anyáról és fiáról szól. Amikor a város az oroszokhoz került, ők a maradás mellett döntöttek. Időközben Petseri teljesen eloroszosodott. Linda és Mart próbálják megőrizni a kapcsolatot hazájukkal, ám ez nem enyhíti magányukat. Bármennyire is nehezükre esik bevallani, csak egymásra számíthatnak. Az anyának szüksége van a fiára, a fiúnak az anyjára. Linda oda tart, ahol már csak a sötétség uralkodik. Mart még keresi a fényt a sötétben.
Díjak: Észt Kulturális Alap – az év rövidfilmje, PÖFF Sleepwalkers nemzetközi rövidfilmfesztivál – fődíj

A lepkeember / Liblikmees, 2015, észt játékfilm, 15’41, rendezte: Csüllög Edina, gyártó: Exitfilm, észt nyelven, magyar felirattal
Az álomszerű rövidfilm az összetéveszthetetlen hangú észt író, Mehis Heinsaar azonos című elbeszélésén alapul. Anselm leghőbb vágya, hogy illuzionista lehessen. A magányos és esetlen férfi Boruslawski cirkuszában dolgozik a híres mágus, Ernesto odaadó asszisztenseként. Titokban gyakorolja a trükköket, és amikor Ernesto a mutatvány hevében végleg eltünteti magát, eljön számára a nagy lehetőség. Pillanatok alatt a közönség kedvencévé válik, ám különleges képessége – lepkék szállnak fel belőle – mind önmaga, mind a cirkusz számára végzetesnek bizonyul.

A budapesti vetítésen vendégünk a rendező, Csüllög Edina.

A nézők között kisorsoljuk Breviárium-sorozatunk 1-1 Mehis Heinsaar-kötetét, amely már csak kereskedelmi forgalomban kapható.

FARKASSZÍV
Hundi süda sees, 2015, észt zenés dokumentumfilm, 58’
rendező: Liina Paakspuu, gyártó: Revolver Film
észt, angol és finn nyelven, magyar felirattal
Az északi folkmetálból nemzetközi sikertörténet lett. Ma már a világ bármely sarkában vevő a közönség a karcos metálos hangzást népi hangszerek hagyományos hangjaival ötvöző torzonborz rockzenészekre, akik bizarrul ható anyanyelvükön énekelnek és pogány szimbólumokat használnak. A Metsatöll a 13–14. századi észt szabadságharc szellemiségéből és az észt népzenei örökségből merítő folkmetál formáció. Több mint 430 kon­certet adtak Európában és Észak-Amerikában, albumaik több mint 70 000 példányban keltek el, és az észt köztársasági elnököt is rajongóik sorában tudhatják. A film rendezője a Metsatöll és finn „nagytestvére”, a Finntroll segítségével próbálja megfejteni a folkmetál sikerének titkát.

BUDAPEST – március 20., 18:00, Művész
SZEGED – március 21., 19:00, Grand Café

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.