Észt Hét filmek a Corvin Távmoziban

Észt Hét filmek a Corvin Távmoziban

A Budapest Film Zrt. igazi moziélményt kínál az otthonlét alatt is Távmozi programjában. Az Észt Hétre tervezett vetítések a Corvin mozi virtuális terében láthatóak május 7-10. között.

Május 7. csütörtök, 20:30 - Unikornisok nyomában / Ükssarvik / Chasing Unicorns

2019, észt vígjáték, 107 perc
rendező: Rain Rannu 
gyártó: Tallifornia
észt, angol és finn nyelven, magyar és angol felirattal

Észtországban a cégalapítás nemzeti sportnak számít. 
A techvállalkozó Rain Rannu második játékfilmje egy start-up komédia. A történetben két fiatal startupper útját követhetjük végig a garázsuktól a technológia Mekkájáig, azaz a Szilikon-völgyig. Õie, a kisvárosban élő, könyvelőként dolgozó nő véletlenül csöppen bele ebbe a világba. Vállalkozó-társa Tõnu lesz, az örök újrakezdő. A pörgős tempójú film hiteles és színes képet ad a techcég-alapítás örömeiről és nehézségeiről, bizalomról és álmokról, lázadásról és vakmerőségről. A vígjáték több, mint 30 valódi észt start-up vállalkozó hihetetlen és vicces történetein alapszik, amit 15 év vállalkozói tapasztalat egészít ki.

 

Május 8. péntek, 20:30 - Skandináv csend / Skandinaavia vaikus / Scandinavian Silence 

2019, észt-francia-belga filmdráma, 75 perc
rendező: Martti Helde
gyártó: Three Brothers
észt nyelven, magyar felirattal

A Skandináv csend egy bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, amely három különböző értelmezésben mutatja be ugyanazt az eseményt. Egy testvérpár utazik a téli tájon át, ám az egymástól távol töltött évek után nehéz újra beszélgetniük. Tom egy évekkel ezelőtti erőszakos esetet emleget fel, amely máig hatással van mindkettőjük életére. A megoldatlan múlt olyan választás elé állítja őket, amely megpecsételi a jövőjüket is. Vajon az idő begyógyítja a sebeket? A film az 54. Karlovy Vary Filmfesztiválon elnyerte az Europa Cinemas Label díjat.

Május 9. szombat, 17:00 - Eia és a bagoly / Eia jõulud Tondikakul / Phantom Owl Forest 

2018, észt ifjúsági kalandfilm, 90 perc
rendező: Anu Aun
gyártó: Luxfilm, Kinosaurus Film
észt nyelven, magyar felirattal

A tízéves, városban élő észt kislány, Eia tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát. Még csak nem is sejti, hogy hamarosan meg kell mentenie egy irtásra ítélt erdőt, össze kell boronálnia két, számára is kedves embert és fel kell derítenie a féltve őrzött családi titkot. A kalandok helyszínei hóval borított, mesebeli észt tájak - érintetlen erdők, varázslatos mocsaras-tavas vidékek és egy igazi észt tanya.

  

Május 9. szombat, 20:30 - Új észt animációs filmek (14+) / Uus eesti anima / New Estonian animation

Teofrastus 
2018, észt animációs film, 16’ 
rendező: Sergei Kibus 
észt nyelven, magyar felirattal 

Mese a szabadságról és az együttérzésről a 80-as évek szovjet befolyása alatt álló Észtországban. Teofrastus egy macska, aki egyedül él egy vasútállomáson. Egy napon azonban otthont ajánl neki egy család, akikkel a városba költözik.
----------------

Szárnyak / Tiivad / The Wings

2019, észt animációs film, 11’
rendező: Riho Unt
észt nyelven, magyar felirattal 

A film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A feltaláló Jaan Tatika levelezést folytat a nagyszerű Leonardo da Vinci szellemével. Közösen sikerül legyőzniük a gravitációt, így repülhet az ember is… A filmben egy romantikus szál és egy szerelmi háromszög is kialakul Jaan csinos felesége, Liisa körül.
------------
Kontakt / Kontakt / Contact
2018, észt animációs film, 4’51
rendező: Mari Kivi
szöveg nélkül

Az érintkezés ösztönös szükséglet, ami feltölt és éltet, de függő viszonyba sodor. Az emberi kapcsolatokban és a házimunka során is.
------------
Tél az esőerdőben / Talv vihmametsas / Winter in the Rainforest
2019, észt-lett-mexikói animációs film, 8’35 
rendező: Anu-Laura Tuttelberg
szöveg nélkül

A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó film az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény - állatok, madarak, bogarak és virágok - segítségével. A természetes fény, a gyorsan pergő idő és a lágy animációk különleges elegye lírai valóságot teremt.
------------
Az űrhajós / Kosmonaut / Cosmonaut
2019, észt animációs film, 11’37
rendező: Kaspar Jancis
szöveg nélkül

Az idős űrhajós pont úgy tölti nyugdíjas éveit panellakásában, mint ahogy fiatal korában az űrállomáson élt: hőstetteket hajt végre miközben hiányzik neki a családja. A rokonok azonban mindezt másként látják. Vajon képes egy öregember a társadalom újabb normáinak megfelelni? Az űrhajós mindig űrhajós marad. Örökre.
------------
A vad farkasok völgyén túl / Toomas teispool metsikute huntide orgu / Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves
2019, észt-horvát-francia animációs film, 18’ 
rendező: Chintis Lundgren
angol nyelven, magyar felirattal 

A dögös fiatal farkas, Toomas elveszíti jól fizető mérnöki állását. Hogy képes legyen eltartani a családját, dzsigolónak áll, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől. Viivinek is van egy titka: feminista szemináriumra jár, melyen férfirabszolgákról is szó esik. Miután Toomas szerepet kap egy szexuális kizsákmányolásról szóló filmben, egyre nehezebben tudja leplezni új foglalkozását.

Május 10. vasárnap, 10:30 - Lotte és az eltűnt sárkányok / Lotte ja kadunud lohed / Lotte and the Lost Dragons

2019, észt-lett animációs film, 78 perc
rendező: Heiki Ernits, Janno Põldma
gyártó: Eesti Joonisfilm, Rija Films
észt nyelven, magyar hangalámondással
korhatár nélkül

Lotténak, a minden lében kanál kutyalánynak kishúga születik. Barkácsfalvára tudósok érkeznek: Karl, a mosómedve, és Viktor, a hal egy nagy népdalgyűjtő verseny résztvevőiként a világ legősibb állatfaja, a legendás tűzfújó sárkányok után kutatnak. A verseny fődíját ugyanis az nyeri, akinek sikerül felvennie a sárkányok énekét. Lotte és Roosi csatlakoznak az expedícióhoz, és ezzel hihetetlen kalandok sora veszi kezdetét.

 

* * * JÁTÉK * * *

Nyerj jegyet a Távmozis vetítésekre!
Figyeld az Észt Intézet Facebook oldalát, ahol egy-egy villámkérdéssel jelentkezünk majd a filmekkel kapcsolatban.
A helyesen válaszolók között két-két jegyet sorsolunk ki a vetítésekre.


* * *

Jegyvásárlás a Budapest Film Távmozi oldalán.

Fontos! Jegyvásárlás előtt érdemes elolvasni, hogyan működik a Távmozi!

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.