ÉSZT HÉT 2022: játékfilmek

ÉSZT HÉT 2022: játékfilmek

Pá, Szovjetunió! / Hüvasti, NSVL / Goodbye Soviet Union

Március 24., 19:00 / Művész mozi (1066 Budapest, Teréz körút 30.)

Április 19., 19:00 / Grand Café, Szeged (6720 Szeged,  Deák Ferenc utca 18.)

Április 25. 18:00 /Agóra, Veszprém (8200 Veszprém, Táborállás Park 1.)

 

2020, észt-finn vígjáték, 91 perc 

rendező: Lauri Randla

gyártó: Exitfilm / Észtország, Finnország 

észt, orosz és finn nyelven; magyar felirattal  

Lauri Randla első egész estés nagyjátékfilmjében az inkeri-finn Tarkkinen-família mozgalmas életét követhetjük nyomon. A különc családba született  Johannes anyja Finnországba megy dolgozni, így a fiú a nagyszülőknél marad Szovjet-Észtországban. Egyedül kezdi felfedezni a való világot: fülig szerelmes lesz iskolatársnőjébe, Verába; verekszik; büntetést kap… mindeközben a háttérben hanyatlik az örökkévalónak tartott gonosz nagyhatalom, a Szovjetunió. Dőlnek a Leninek, érkeznek a Barbie-babák, jönnek a reklámok, pöfögnek a moszkvicsok… és kinyílik az ajtó Nyugat felé!

Az Észt Film és Televíziós Díj zsűrije 2021-ben a film rendezőjének ítélte a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerést.

Jegyváltás: Szegeden a Grand Caféban, Veszprémben az Agórában és az Agóra honlapján. A budapesti nyitóvetítés ingyenes, de a belépéshez nullás jegy szükséges, amely a mozi pénztárában igényelhető.

Facebook esemény ittitt és itt.

 

Kratt / Kratt / Kratt

Március 25., 19:00 / Kino Café mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.) 

Április 7. 17:00 / Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém (8200 Veszprém, Komakút tér 3.)

Április 20. 19:00 / Grand Café, Szeged (6720 Szeged,  Deák Ferenc utca 18.)

 

2020, észt családi film, 107 perc 

rendező: Rasmus Merivoo

gyártó: Tallifornia / Észtország

észt nyelven, magyar felirattal  

A történet főszereplői iskolás gyerekek, akik a szünidőt a nagyinál töltik. Az okoseszközök hiányában dögunalmasnak ígérkező, ellenben friss levegőt és kényelmetlen fizikai munkát jelentő vidéki vakáció azonban meglepő fordulatot vesz, amikor az elhagyott uradalom valaha volt földesurának naplójára bukkannak. Innen tudják meg a kratt-készítés fortélyait. Ez a különleges lény gazdája segítségére van a háztartásban - milyen jól is fog jönni a nagymamának! -, azonban ha nem kap elég munkát, akkor könnyen önállósítja magát.  Ráadásul a kratthoz nem csupán néhány kerti lomra, hanem az ördög közreműködésére is szükség van. A felfordulást tetézi, hogy a faluban beköszönt a digitális forradalom is.

A családi-ifjúsági filmben izgalmasan keveredik egymással a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór.

Jegyváltás Budapesten a Kino Café oldalán és pénztárában, Szegeden a Grand Caféban. A veszprémi vetítés ingyenes. A budapesti vetítést megelőző napokban az Észt Intézet Facebook oldalán zajló villámjáték keretében jegyeket lehet nyerni a Kino Café moziba.

Facebook esemény ittitt és itt.

 

Tűzmadár / Tulilind / Firebird

Március 26., 19:00

Kino Café mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.) 

2021, észt-angol thriller, 107 perc 

rendező: Peeter Rebane

gyártó: No Reservations Entertainment, Factory / Észtország, Egyesült Királyság

angol nyelven, magyar felirattal  

1970-es évek, a szovjet megszállás alatt álló Észtország. A légierő kötelékében veszélyes, a barátság és a tiltott, azonos neműek közötti szerelem határait feszegető viszony alakul ki a szolgálatát teljesítő, nyughatatlan természetű Sergei és a fiatal, bátor, sármos pilóta, Roman között. Sergeinek, aki nem győzi visszaszámolni a napokat a leszereléséig, szembe kell néznie a múltjával; Romannak a karrierje forog kockán; Luisa, Sergei kedvese, a légierőbázis vezetőjének titkárnője pedig kétségbeesetten próbálja megóvni a családját. Mindhárman a szabadságukkal, sőt, az életükkel játszanak, hiszen a szovjet rezsim és a nyomozóhatóságok senkit sem kímélnek. 

A dokumentumfilmes Peeter Rebane első játékfilmje 2021-ben a londoni BFI Flare nyitófilmje volt.

Jegyváltás Budapesten a Kino Café oldalán és pénztárában. A vetítést megelőző napokban az Észt Intézet Facebook oldalán zajló villámjáték keretében jegyeket lehet nyerni a Kino Café moziba.

Facebook esemény itt.

További filmek és Észt Hét programok ezen a linken.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.