Emlékünnepség a 100 éves Észtország tiszteletére

Emlékünnepség a 100 éves Észtország tiszteletére

Február 27-én, kedden az Észt Köztársaság függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az ELTE Finnugor Tanszéke, a Magyar Észt Társaság és Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete, valamint Magyarországi Észt Intézet közös ünnepséget szervez az ELTE-n.

Az ünnepi rendezvényen Észtországról, az észt történelemről és kultúráról szóló előadásokkal, könyvbemutatóval és kiállítással várják az érdeklődőket. Az eseményen előadást tart Rein Oidekivi Észtország nagykövete, Hammerstein Judit, helyettes államtitkár, a Balassi Intézet főigazgatója, Csepregi Márta a Magyar–Ész Társaság elnöke, valamint Bereczki András, Pusztay János és Pomozi Péter az ELTE Finnugor Tanszék képviseletében. Az Észt Intézet részéről Segesdi Mónika igazgató az intézmény 20 évéről beszél, majd bemutatja a Heritage magyar nyelvű kiadását.

A rendezvényen látható először az Észt Intézet Észtország története képekben című tablókiállítása. A tárlat archív fotók és képi dokumentumokon keresztül mutatja be, hogyan lett a visszahúzódó jég alól felszabaduló földterületből a Baltikum fontos kereskedelmi központja, majd a függetlenség kiharcolása után a technológia, a gazdaság és a kultúra területén az egyik leggyorsabban fejlődő európai állama Észtország.

A kiállítást Rein Oidekivi, Észtország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg.

Részletes program:

14:00–16:00 Köszöntők, előadások
1. Megnyitó – Hamar Imre professzor, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes (ELTE)
2. Köszöntő – Mészáros Árpád József helyettes államtitkár (EMMI)
3. Észtország 100 és az észt–magyar együttműködés – Őexc. Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete (Bécs)
4. A Tallinni Magyar Intézet szerepe a magyar–észt kapcsolatokban – Hammerstein Judit helyettes államtitkár (KKM-Balassi Intézet)
5. A Magyarországi Észt Intézet 20 éve – Segesdi Móni, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója
6. Észtország–Magyarország – közös múlt, közös jelen, közös jövő – Pusztay János Prima primissima-díjas professor emeritus
7. 28 év a magyar–észt kapcsolatok szolgálatában – Csepregi Márta, a Magyar–Észt Társaság elnöke
8. Az észt nyelvstratégia európai távlatai – Pomozi Péter docens (ELTE, Finnugor Tanszék)
9. Az észt szak története – Bereczki András tiszteletbeli főkonzul (ELTE, Finnugor Tanszék)
16:00–16:20 Kávészünet
16:20–16:50 Könyvbemutató - Pusztay János professzor emeritus
16:50–17:20 Észtország története képekben – Az Észt Intézet kiállítását Őexc. Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg a Revontulet Együttes közreműködésével
17:20–19:00 Fogadás

 

Fotó: Kaupo Kalda

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.