Budapesten a Tartui Egyetem Kamarakórusa

Budapesten a Tartui Egyetem Kamarakórusa

Egy különleges északi koncertre, a Tartui Egyetem Kamarakórusának hangversenyére invitáljuk az a cappella műfaj kedvelőit a Párbeszéd Házába.

A Tartui Egyetem Kamarakórusa (Észtország) 1971-es megalakulás óta több száz koncerten és fellépésen örvendeztette meg a hallgatóságot. Az évtizedek során mintegy félezer ember énekelt az együttesben, zömében a Tartui Egyetem hallgatói és öregdiákjai, de más egyetemekről is érkeztek tagok. A kórus ez idő alatt Észtország egyik legegyedibb és legaktívabb zenei együttesévé nőtte ki magát, számos koncertet szervez, és lelkesen részt vesz minden dalosünnepen.

 A Tartui Egyetem Kamarakórusának fiatal énekesei gyakran színesítik fellépésükkel az egyetem és a város ünnepélyes rendezvényeit, de a nemzetközi színtéren is bizonyítottak már. A kamarakórus repertoárjában előkelő helyet foglal el a klasszikus észt kórusművészet, különös tekintettel Mart Saar, Cyrillus Kreek és Veljo Tormis munkásságára. Az olyan nagyformátumú műveket is művészi igényességgel interpretálják, mint Bach Karácsonyi Oratóriuma, Händel Messiása vagy Carl Orff Carmina Buranája.

 2016. július 5-14. között a kórus Magyarországra látogat a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny alkalmából. A július 6-i budapesti hangverseny programja sokszínűnek ígérkezik: a kórusverseny kötelező darabjai mellett felhangzanak klasszikus és kortárs észt szerzemények is, Cyrillus Kreektől Tõnu Kõrvits-ig, egyházi és világi művek egyaránt. A koncert betekintést enged északi nyelvrokonaink gazdag kóruséletébe.

 

Triin Koch 2001 ősze óta vezeti az együttest. Másfél évtized alatt a kamarakórusból egy különleges, színes közösséget faragott. Odaadó zenei és kórusvezetői munkásságát több ízben is elismerték, 2008-ban elnyerte az év karvezetője címet. Triin a 15. tallinni nemzetközi kórusfesztivál, a Tallinn 2017 művészeti vezetője. 2007-től minden dalosünnepen részt vesz karvezetőként, a jövőre tervezett XII. ifjúsági dalosünnepen pedig ő vezeti a lánykarokat.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.