Beszélgetés és filmvetítés Ilmar Taska íróval és Borbás Dávid rendezővel

Beszélgetés és filmvetítés Ilmar Taska íróval és Borbás Dávid rendezővel

A Buszsofőr az 50-es évek Magyarországán játszódik egy kilencéves kisfiú szemszögéből. Családja más, mint a többi, valamiféle keserves csend lengi körül mindennapjaikat. Nem úgy élnek, mint a szomszédjaik, nincsenek barátaik, nem beszélnek senkivel. A kisfiú ebben a furcsa fojtott légkörben is mindenben megtalálja a játékot: az óra kattogásában, régi könyvek rendezésében, elsárgult újságkötegek bunkerré alakításában, vagy a grundon, ahol egy farakást változtat busszá, melynek ő a sofőrje. Egy nap egy Pobeda típusú autót vezető idegen férfi érkezik a grundra és elkezdődik egy fura kapcsolat, melynek középpontja látszólag az autó.

A film Ilmar Taska világhírű kortárs észt filmrendező-író azonos című novellájának adaptációjából készült, mely a nagy sikerű Pobeda 1946 című kötet alapját adta. A könyvet Jávorszky Béla fordítja magyarra, megjelenése idén várható.

A film magyar nyelven, angol felirattal látható.

Ilmar Taska 1953-ban született Oroszországban, mivel szüleinek el kellett hagynia Észtországot. Taska már Észtországban járt iskolába, ahol elnyerte a Noorte Hääl ifjúsági irodalmi díjat. Egyetemi tanulmányait a Moszkvai Filmintézetben (VGIK) végezte. Dolgozott az észt, svéd és az amerikai film- és színházszakmában. Ő alapította a Kanal 2-t, az első független és azóta is piacvezető televíziócsatornát Észtországban. 2011-ben írta meg első, önéletrajzi regényét Parem kui elu (Better than Life) címmel. 2014-ben Pobeda című novellájával elnyerte az év irodalmi díját, mely mű alapjául szolgált Pobeda 1946 című regényének. 2014-ben jelent meg Skönare än livet (More Beautiful than Life) című novelláskötete Svédországban. Apartment for Rent című novellája 2016-ban bekerült a Legjobb Európai Fikciós művek antológiájába. 2016-os Pobeda 1946 (A Car Called Victory) című regénye kritikai siker volt Észtországban, több hónapig vezette Észtország fikciós kiadványainak listáját, a londoni The Times Literary Supplement a 2018-as év legjobb könyvei közé választotta.

Borbás Dávid rendező Stockholmban született fiatal magyar filmes. 2011-ben rendezőként diplomázott a Edinburgh Napier University – Screen Academy Scotland intézményében, majd visszaköltözött Svédországba, ahol gyártásvezetőként és line producerként dolgozott, valamint a Teater Replica nevű független színház asszisztense volt. 2015-ben elvégezte a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgóképművész mesterszakát. 2016-ban készült Wartburg című rövid dokumentumfilmje elnyerte az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Kustendorf fődíját, Buszsofőr című filmje Ilmar Taska Pobeda 1946 című novelláján alapul és a Médiatanács támogatásával készült 2018-ban, operatőre Balázs István Balázs, aki 2018-ban elnyerte a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat. A 25 perces film szereplői többek közt Petrik Andrea (Utóélet, Kincsem), Makranczi Zalán (Ruben Brandt, a gyűjtő, Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan) és Polgár Csaba (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), Az Úr hangja), a főszerepben pedig Vida Bálint, aki jelenleg a Magyar Színházban, a Madách Színházban és a Thalia Színházban játszik.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.