ÉSZT ZENEI HÉT * november 23. – december 3. * Arvo Pärt * Veljo Tormis * Mari Kalkun * Peedu Kass Momentum * Kristjan Randalu * Kadri Voorand * Liisi Koikson * LETÖLTHETŐ PROGRAMFÜZET

Amikor a legkevésbé várod – film és breviárium-bemutató

Amikor a legkevésbé várod – film és breviárium-bemutató

AMIKOR A LEGKEVÉSBÉ VÁROD
(Õnn tuleb magades)
észt-izlandi film, 2016, 90 perc
rendező és forgatókönyvíró: Mart Kivastik, gyártó: Kopli Kinokompanii
észt nyelven, magyar felirattal

A fiatalságának utolsó éveit taposó, magányos Viivi egy reggel ismeretlen férfit talál maga mellett az ágyban. Pánikkszerűen próbálja összerakni az előző este történéseit. Kiderül, hogy élete egyik legpocsékabb napját tudhatja maga mögött: fájó váll, késés a munkából, orvosi diagnózis, kiadós veszekedés a hülye főnökével és mindezek természetes folyományaként az este a kocsmában, ahol rájön, hogy bármennyire is igyekszik az ember, minden a szerencsén múlik. A férfi, akit Viive a lepedőjén talál, az ötvenedik évéhez közeledő barátságos természetű Andres. Nap, mint nap szinte hivatásszerűen kudarcot vall valamiben. Egy este a kedvenc kocsmájában táncolni kezd egy csinos idegen nővel…
Az Amikor a legkevésbé várod helyenként szomorú vicces film. Vagy helyenként vicces szomorú film, kinek hogyan. Egy történet, amelyben az isteni kockajáték azoknak az embereknek is reményt ad, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni.

A vetítés után a film forgatókönyvírója és rendezője, Mart Kivastik észt író lesz a vendégünk. Bemutatjuk az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának legújabb kötetét, amely Kivastik novelláit – többek között a film alapjául szolgáló írást is – tartalmazza.

A szerzővel Czinki Ferenc, író beszélget.

Hagyományainknak megfelelően a bemutatóról az új breviárium ajándékba hazavihető.

A kötet fordítói: Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Patat Bence, Segesdi Móni, Tóth Viktória. 

A könyvet Anne Pikkov illusztrálta. 

 

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.