10. ÉSZT HÉT – Dupla könyvbemutató zenével

10. ÉSZT HÉT – Dupla könyvbemutató zenével

KÖZREMŰKŐDIK: MARI SAAT, KRISTIINA EHIN, SILVER SEPP, JÁVORSZKY BÉLA ÉS DÁNÉL MÓNA

Közgazdász és erdei tündér, szovjet lakótelep és ősi finnugor gyökerek. Az észt nőírók két generációját képviselő Mari Saat és Kristiina Ehin akár a tűz és víz.

Mari Saat érzékeny karakterein keresztül éles társadalmi problémákat boncolgat műveiben, nagy empátiával tárva fel szereplőinek belső világát. 2008-ban megjelent Lasnamäe-i megváltó című kötetével akaratlanul is az észtország oroszok egyik szószólójává vált. Regényében a társadalom perifériájára sodródott Natalját szólaltatja meg, aki egy tallinni lakótelepen élve egyedül neveli gyermekét, és mivel nem beszéli az államnyelvet, végleg elakad az élet fogaskerekei között.

Kristiina Ehin élénkebb színekben látja a világot, de ez korántsem jelenti azt, hogy a világ dolgait tekintve kevésbé lenne tudatos. Költészetének központjában a nőiség különböző aspektusainak megtapasztalása áll. Egyfajta ősi tudás letéteményeseként próbálja őszintén leírni a nő viszonyát a természethez, a férfihoz és gyermekéhez. Előszeretettel fakad dalra, nemrégiben Tartu város írójának választották. Minden megnyilvánulását élénk figyelem kíséri.

Kettejüket összeköti a közeg, amelyben alkotnak, és a vágy, hogy írásaikon keresztül értelmezzék a női, s egyben az emberi létet is. És összeköti őket Jávorszky Béla fordító személye is, akinek köszönhetően műveiket magyarul olvashatjuk.

Az est első felében Mari Saatot faggatjuk, majd Kristiina és párja, Silver Sepp lépnek a színpadra. Silver énekes-dalszerző, aki a biciklikeréktől a fába vert szögekig a legkülönbözőbb tárgyakból képes zenét varázsolni. Szorosan kötődik a természethez és a néphagyományhoz. Műsoruk a helytől, közönségtől és hangulattól függően mindig egy kicsit más.

Mari Saat Lasnamäe-i megváltó és Kristiina Ehin Szívemen a dalok, akár a kövek című kötete tavaly jelent meg a Magyar Napló Könyvkiadó gondozásában, és a helyszínen megvásárolható.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.