12 észt költő: a versantológia

12 észt költő: a versantológia

Az Észt Intézet magyar irodalmi folyóiratokkal közösen észt költészeti sorozatot indított. A sorozat elé Lauri Eesmaa fordító, szerkesztő írt bevezetőt, amelyben összefoglalta a kortárs észt irodalom legfontosabb jellemzőit és röviden felvázolta a 12 költő irodalmi kontextusát. Műút folyóirat online Dűlő mellékletében megjelent a teljes antológia.

Mart Kivastik breviárium

Mart Kivastik breviárium

“Az ujjak az utolsó másodpercekig a hajában voltak, majd szerte-foszlottak az álommal együtt. Ébresztő. Kinyitotta a szemét, aztán rögtön visszacsukta. Lehet, hogy elsőre nem sikerült felébrednie? A szeme előtt egy szőrös mellkas volt. Óvatosan kicsit feljebb pillantott, egy áll, majd egy arc. Egy férfi?”

Kätlin Kaldmaa breviárium

Kätlin Kaldmaa breviárium

"Mit tanulhat az ember, aki a madarakkal együtt neszezik a falevelek között? Az erdeifenyők tűleveleinek borzongató élességét, a hárslevelek puha gyengédségét, az égertobozok kipp-kopp-kopogását a csupasz karon, az erdő illatának változását a nyirkos avarszinttől a fák csúcsa felé. Anna úgy repült, mintha nem lenne holnap."

Jan Kaus breviárium

Jan Kaus breviárium

"Ő művésznek készült, de másként alakult. A ház mögött park volt – máig ott van –, hajdani temető, mögötte nagy ívben kanyarodó vasúti sín, aztán már a tenger. A város széle, a világ pereme. Úgy jártak oda, mint vidékre. Mint haza."

Maarja Kangro: Az ösztöndíjas

Maarja Kangro: Az ösztöndíjas

"Még hogy Észtország! Nincs azoknak semmi kulturális hagyományuk, ez nyilvánvaló.
Mario rebegtette a hosszú szempilláit és mosolygott.
– És ezek még egész Balti filmnapot rendeznek. Olyan országokat hoznak ide, ahol évszázadokig nem volt igazi kultúra. Ugyan mit mutathatnának ezek nekünk? Vagy maguk szerint?"

további cikkek