Kätlin Kaldmaa breviárium

Kätlin Kaldmaa breviárium

"Mit tanulhat az ember, aki a madarakkal együtt neszezik a falevelek között? Az erdeifenyők tűleveleinek borzongató élességét, a hárslevelek puha gyengédségét, az égertobozok kipp-kopp-kopogását a csupasz karon, az erdő illatának változását a nyirkos avarszinttől a fák csúcsa felé. Anna úgy repült, mintha nem lenne holnap."

Jan Kaus breviárium

Jan Kaus breviárium

"Ő művésznek készült, de másként alakult. A ház mögött park volt – máig ott van –, hajdani temető, mögötte nagy ívben kanyarodó vasúti sín, aztán már a tenger. A város széle, a világ pereme. Úgy jártak oda, mint vidékre. Mint haza."

Maarja Kangro: Az ösztöndíjas

Maarja Kangro: Az ösztöndíjas

"Még hogy Észtország! Nincs azoknak semmi kulturális hagyományuk, ez nyilvánvaló.
Mario rebegtette a hosszú szempilláit és mosolygott.
– És ezek még egész Balti filmnapot rendeznek. Olyan országokat hoznak ide, ahol évszázadokig nem volt igazi kultúra. Ugyan mit mutathatnának ezek nekünk? Vagy maguk szerint?"

Jaan Undusk breviárium

Jaan Undusk breviárium

"A szerelemben nincs birtokos, sem birtokolt. A szerelem egyenlő felek abszolút bizalomra épülő viszonya. A könyveket nem birtokolni kell, a könyvekkel együtt kell élni, ezt minden igazi szerelmes tudja. A szeretett könyvvel a lehető legszorosabb viszonyban kell együtt élni, fizikai közelségben, hisz ő maga is ezt akarja."

Eeva Park breviárium

Eeva Park breviárium

"Aznap a kertben méhek zümmögésével volt tele a levegő, az almafák kibontották első virágaikat, amelyek helyenként szinte sötétrózsaszínűek voltak. Az eddig valahol magasabban repülő kisebb madarak most megtalálták a helyüket a kertben."

további cikkek