* 20 * SZÜLETÉSNAPI NYEREMÉNYJÁTÉK * 20 * Részletek itt.

Új Könyveink

Új Könyveink

CORNELIUS HASSELBLAT EESTI KIRJANDUSE AJALUGU
Tartu Ülikooli kirjastus, 2016

Az Eesti kirjanduse ajalugu (Az észt irodalom története) először német nyelven jelent meg 2006-ban. Ez az első, észt irodalommal kiterjedten foglalkozó könyv, melyet külföldi szerző jegyez. A nyelvész, irodalomtudós és történész Hasselblatt az irodalmat kultúrtörténeti kontextusban tárgyalja, a népköltészettől kezdve az első kiadványokon át a XXI. század eleji online publikációkkal bezárólag.

ENE MIHKELSON
UROBOROS

Tuum, 2004

Ene Mihkelson 60. születésnapja tiszteletére állította össze ezt a versgyűjteményt Kajar Pruul irodalomtörténész és költő. A kötetben tudatosan válogatott versek szerepelnek. Az Uroboros olyannak mutatja Mihkelsont, amilyen: a XX. század utolsó negyedének és a XXI. század elejének egyik legjelentősebb költője, aki mesterien mutatja be az emberi lét látszólagos ellentmondásait.

 100 STEPS THROUGH 20TH CENTURY ESTONIAN ARCHITECTURE
Eesti Arhitektuurimuuseum, 2013

A száz lépést száz címszó jelzi, melyekkel az 1870 és 1992 közötti időszak leginkább bemutatható. Vonatkozhatnak épülettípusokra vagy az építészet egyes ágaira (vasúti építészet, községházak, vidéki iskolaépületek, magánlakások), konkrét épületekre (Parlament, tévé- és rádiószékházak, a Munamägi kilátótorony, a Hidroplánhangár, stb), településtípusokra (mikronegyed, mezőváros, nyaralószövetkezet, stb), építészekre (Karl Burman, Edgar Velbri, Raine Karp, Toomas Rein, stb), építőanyagokra (szilikát, vasbeton, stb), stílusokra (historicizmus, funkcionalizmus, Jugendstil, sztálinizmus, stb). Ez a tagolás lehetővé teszi a XX. századi észt építészet legfontosabb jelenségeinek bemutatását, a kiemelkedő művektől a hétköznapi épületekig.

PAAVO MATSIN
GOGOLI DISKO
Lepp ja Nagel, 2016

A jövő Viljandijába visszatért a cári hatalom, metró jár és ragyognak a templomok aranyszínű hagymakupolái. A színes és gyakran kicsit sem ártatlan szereplők neoszláv mindennapjait teljesen felbolygatja a nagy orosz irodalmár, Gogol feltámadása.

  

JAAN KAPLINSKI
JUTTE
Hea Lugu, 2014

Ebben a könyvben olvasható először Jaan Kaplinski összes novellája, beleértve az eddig csak folyóiratokban megjelent vagy fiókban őrzött műveket is. A kötet tartalmazza az Eesti rahva esoteeriline ajalugu (Az észt nép ezoterikus története) című művet is, melyből eddig csak részleteket publikáltak.

  

JAN KAUS
LÄHEDUSTE RAAMAT

Verb, 2016

Egy szép könyv az emberi kapcsolatokról. Doris Kareva költőnő szerint Jan Kaus eddigi legjobb miniatúrakötete.

 

   

KAUR RIISMAA
PÜHAMÄGI
Verb, 2015

Vagány stíluselemekkel átszőtt észak-tallinni regényke Niináról, Maurice-ról és rólam, meg arról, hogy is történt azután.

   

 

SPACE IN MOTION: A CENTURY OF ESTONIAN ARCHITECTURE
Eesti Arhitektuurimuuseum, 2015

Az Észt Építészeti Múzeum új állandó kiállításához társuló, képekkel tarkított könyv a XX. századi észt építészettörténet fontosabb fejezeteivel foglalkozik, de az érdekesebb mai jelenségeket is megemlíti. A kiadvány segítségével áttekinthetjük, hogy hogyan a társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok alakították a helyiek életmódját és életterét.

  

MART KIVASTIK
AUTOPORTREE NAISE JA HOBUSEGA
Väike Öömusika, 2015

A kötet Kivastik utóbbi pár évben megjelent novelláinak gyűjteménye. Az első, Angeliki című novella novella már-már kisregény egy filmforgatásról, Cannes-ról és egy titokzatos görög hölgyről. A novellák szereplői, levert, nyamvadt alakok, akik több történetben is feltűnnek, és sanyarú életükben akadnak egészen vicces dolgok is. Ahogy Gunn, a pincér mondja összefoglalásként: „Francba ezzel a citrommal! El kell kezdeni élni!”
Az Õnn tuleb magades című novella 2015-ben elnyerte a Friedebert Tuglas-díjat.

  

DORIS KAREVA
SA POLE ÜKSI

Verb, 2011

A csend a világ legjobb mesemondója. Ha egy ideig hallgatod, megjelennek olyan történetek, amiket addig sohasem hallottál, bár azonnal felismered őket. Sohasem vagy egyedül – a világ beszél hozzád.
Illusztrálta: Mae Kivilo

 

MARI SAAT
OAKESED KAUNAS
Tuum, 2014

A kötet Mari Saat eddig elszórtan, válogatásokban és folyóiratokban megjelent 10 novelláját tartalmazza. Az írónő novellistaként brillíroz: pontos szóhasználatáért és profetikus pszichológiai hozzáállásáért kétszer is elnyerte a Friedebert Tuglas-díjat. Ajánlott olvasmány mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni Észtország egyik vezető novellistájának alkotásaival.

  

JAN KAUS
MA OLEN ELUS
Tuum, 2014

Jan Kaus ötödik regénye három generációról szól a XX. század közepének rendezetlenségétől napjainkig. A regény nagy része a fiktív Tarurootsi félszigeten játszódik, ahol a szovjet időkben méhészeti állami gazdaság működött és a nemzetbiztonság embereinek kedvelt nyaralóhelye volt, és ahol az újrafüggetlenedés után az emberek csendben átadták a helyüket az orvosi angyalgyökérnek és a molyhos ökörfarkkórónak. A félsziget területe iránt érdeklődni kezd egy génmódosított gyógynövényekkel foglalkozó cég, egy különc alkalmazottjuk pedig elrejtőzik Tarurootsi egyik nyaralóvá alakított állomásépületében. Így tekereg a sokrétű történet a hely szelleméről, földről és tengerről, apákról és fiúkról, véletlenről és értelemről, lelkekről és gépekről, nőkről és férfiakról, mézről és virágokról, halálról és halhatatlanságról, politikai manipulációról és a történelem terhéről, sikertelen tervekről és mindent átszövő élni akarás.
Az író ezért a regényéért és a Tallinnról szóló miniatűrjeiért elnyerte az Észt Kulturális Alap széppróza-díját.  

 

KAUR RIISMAA
PIMEDA MEHE AIAD
Tänapäev, 2015

Az eddig költőként ismert Kaur Riismaa (1986) első, díjnyertes regénye impresszionista betekintés életekbe és lelkekbe egy szeszélyesen változó, hol nagyító, hol elhomályosító üveggolyón keresztül.
Kaur Riismaa 2011-ben debütált Me hommikud, me päevad, õhtud ja ööd című verseskötetével. 2014-ben megjelent köteteiért (Teekond päeva lõppu, Merimetsa) elnyerte az Észt Kulturális Alap éves díját.

 

TALLINNA PUITARHITEKTUUR
(Tallinn faépítészete)
Eesti Arhitektuurimuuseum, 2014

Tallinn faépítészetének képe ugyanolyan jelentős pozitív változáson ment keresztül az utóbbi évtizedek során, mint az országé. A valaha kétes hírű környékekből nagyra értékelt lakónegyedek váltak. Ezzel együtt nőtt az érdeklődés a faépítészet iránt és eljött az ideje, hogy az építészettörténészek megosszák a felfedezés örömét szélesebb közönséggel is. A könyv betekintést enged letűnt nyomornegyedekbe és bemutat frissen restaurált helyiségeket, történelmi épülettípusokat és részleteket, újépületeket a XXI. századból és sok mást, miközben egész Tallinn faépítészetét a maga tipológiai sokszínűségében és időbeli keretében szemlélteti.

 

MAARJA KANGRO
HÜPPA TULLE

Nähtamatu Ahv, 2014

Nem könnyű olvasmány az „Ugorj a tűzbe”, hiszen mindig eszedbe juttatja, hogy minden pillanatban, még akkor is, amikor a steril autószalonodban ügyködsz vagy részt veszel egy már rutinná vált társadalmi rituálén, akkor is történhet veled valami vérfagyasztó. Váratlanul reped meg a valóság sima és gondozott bőre, feltárva a nyers húst és vért, a szikrák lángra lobbannak. A frusztrált író csőre töltött revolverekkel ül be a BMW vezetője mellé, a túlfűtött nemesasszony letámadja a fellépni készülő zongoristát. A könyv többek között tartalmazza az „Atropose Opel Meriva” című novellát, ami 2014-ben elnyerte a Friedebert Tuglas-díjat.

 

TÕNU ÕNNEPALU
LÕPETUSE INGEL
Kultuurileht, 2015

A szerző 2014 őszén egy kis nyugat-észtországi szigetre utazott, hogy ott elmélkedjen művészetről és színházról, de leveleiben óhatatlanul eljut az élet, halál és szerelem nagy megoldásáig, háttérben a legidőtlenebb színművel – a természet nagyszerű látványával.

 

 

KÄTLIN KALDMAA
VÄIKE TERAV NUGA
Tuum, 2014

A fordítóként és újságíróként is dolgozó Kätlin Kaldmaa legújabb novelláskötetében különböző jelentésekkel, olvasatokkal és szimbólumokkal átszőtt, természeti népek meséire hasonlító történetek olvashatóak. A főszereplő kalandjainak hátterében mindent átfogó természeti tapasztalatok és egymásba fonódó érzelmek állnak, ugyanakkor a szövegből érzékeny társadalomkritika is kirajzolódik.

 

IN PRINCIPIO
Arvo Pärt Központ, 2015

Az Arvo Pärt Központ első könyve a zeneszerző közel 60 évnyi munkásságához íródott szövegek gyűjteménye, angol fordítással. A 81 szöveg nem csak Pärt vokális műveiben hangzott el, hanem van köztük olyan is, ami valamilyen módon az instrumentális művekhez kapcsolódik. „A szövegek függetlenek és ránk várnak: mindenkinek megvan a maga ideje, hogy megtalálja őket.” (Arvo Pärt)

  

LAURI PILTER
VILEKOOR JA TEISI JUTTE
Tuum, 2014

"A füttykoncert és más történetek" című kötetben Lauri Pilter novellák és egyéb rövid írások szerzőjeként a legerősebb oldalát mutatja meg. A kötet személyes ihletettségű, hiszen  az író gyermek- és ifjúkori emlékeit idézi fel, de egyúttal betekintést enged egy észt falu, Rannarootsi jelenébe és múltjába is. Pilter írásai egyszerre tömények és sodróak, a történelem által markánsan meghatározott sorsokról kibontakozó kép pontos és izgalmas. Lauri Pilter soraiban új csillogást nyer a mára megkopott Rannarootsi fénye.

 

KÜLLO ARJAKAS
KUI VÄIKESED OLID SUURED. BALTI KETT 25

(Amikor a kicsik nagyok voltak – Balti lánc 25)
Rahvarinde Múzeum, 2014

1989 augusztusában Litvánia, Lettország és Észtország kétmillió lakója 600 kilométeres élőláncot alkotott országaikon át, hogy emlékeztessenek a náci Németország és a Szovjetunió által aláírt Molotov–Ribbentrop‑paktum ötvenedik évfordulójára, valamint kinyilvánítsák függetlenségi törekvéseiket. A kötet a Balti lánc vagy más néven Balti út, minden idők legnagyobb békés tömegmegmozdulása észt, lett, illetve litván vontakozásait ismerteti, miközben elénk tárja az esemény mozzanatait.

 

TIIT KÄNDLER
SAJANDI SADA EESTI SUURKUJU
(A 20. század száz észt alakja)
Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2002

A mozaikként felépülő könyvben annak a 100 észtnek a portréját találjuk, akiket az egy millió főt számláló észt nép szavazatai alapján a 20. század legfontosabb alakjainak választottak.  A század történelmét a kor legkiemelkedőbb szereplőinek életrajzán keresztül ismerhetjük meg.

 

MART LAAR
ÄRATAJAD. Rahvuslik ärkamisaeg Eestis 19. sajandil ja selle kandjad
(A nemzeti ébredés kora Észtországban és annak előmozdítói)
Grenader, 2006

Észtország egykori miniszterelnöke, Mart Laar doktori disszertációja számos, korábban sosem látott anyagot és forrást dolgoz fel. A könyv első kiadása 2005-ben a Történeti Levéltár gondozásában jelent meg és az észt nemzeti ébredés korát mutatja be történész szemmel.

  

300 BALTIC WRITERS: ESTONIA, LATVIA, LITHUANIA
(Balti írók: Észtország, Lettország, Litvánia)
Vilnius, 2009

A kézikönyv a három balti állam mintegy száz ismert írójának életét és munkásságát tárja az olvasó elé a 16. századtól kezdve egészen 2008-ig. A kötetben található cikkek részletesen ismertetik az írók életpályláját, műveit és azok fordításait, illetve a velük kapcsolatban megjelent kritikai irodalmat. A kötet hiánypótló az angol nyelvű észt, lett és litván irodalommal foglalkozó szakkönyvek sorában, hiszen alapos áttekintést nyújt a klasszikusok művektől kezdve a szovjet időszak írásain át egészen a posztszovjet irodalmi irányzatokig.

  

DÓKA PÉTER
LILA KIRÁLYLÁNY
Móra Könyvkiadó, 2014

Mi történik, ha egy sárkány nem a karcsú és szende királylányokat szereti elrabolni, hanem a nagyszájú, káromkodós, kövér hercegnőket? Mit tegyen egy királylány, ha képtelen elengedni a szerelme kezét, és ezért még a mosdóba is elkíséri? És vajon el lehet vágni éles karddal egy igazi érzelmi köteléket?
A kiállításon túl más kézzelfogható gyümölcse is született az Észt Intézet, a tallinni Magyar Intézet, az Észt Gyermekirodalmi Központ és a Csodaceruzat összefogásával megvalósított „Mese itt, mese ott” című magyar-észt meseillusztrációs projektnek: a Móra Kiadó gondozásában a Könyvhétre jelent meg DÓKA PÉTER "LILA KIRÁLYLÁNY"című meséskötete ANNE PIKKOV különleges hangulatú rajzaival.