Tauno Vahter breviárium

Tauno Vahter breviárium

Tauno Vahter (1978, Tallinn) fordító és író. Közigazgatást tanult, majd egy észt kiadónál helyezkedett el, ahol 2008 óta főszerkesztőként dolgozik. A szakmai díjakkal elismert  szépirodalmi művek mellett zene-, színház- és filmkritikákat is publikál, valamint tudósít az észtországi könyvpiac helyzetéről és bírálatot fogalmaz meg az ezoterikus és az áltudományos nézetekkel szemben. Stílusa egyszerre humoros és tragikus. Együtt kuncog az olvasóval, mégis empatikus.

TAUNO VAHTER BREVIÁRIUM

Fordította: Kőhalmy Nóra, Patat Bence, Segesdi Móni

Észt Intézet - Pluralica, 2023

Illusztrációk: Anne Pikkov

Az Urmas barlangba vonul című történetet hallgatva-olvasva derülhetünk a vastag pénztárcájú nyugati ember felületes rajongásán a keleti kultúrák iránt. A novella egy észt férfiról szól, aki a lelki békéjét keresve egészen Laoszig utazik. Meditálásának helyszíne egy üzleti vállalkozás keretében kiadott buddhista barlang lesz, aminek köszönhetően nemcsak Urmas kapja meg, amire vágyik, hanem az elbeszélő, az élelmes barlangtulajdonos is.

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.

Kapható az Írók Boltjában.