Mart Kivastik breviárium

Mart Kivastik breviárium

“A kéz finoman megsimogatta a fejét. Alig ért hozzá. Mintha macska lenne. Miért is ne lehetne macska? Az ujjak súrolták a fülét, lecsúsztak a nyakára, végigsimították... csörög, mintha megint csörögne... kinyújtotta a kezét, megfogta a telefont, kinyitotta az egyik szemét, de a másikat, biztos, ami biztos, még csukva tartotta, hogy tovább aludhasson. Fél nyolc, basszus! Ébresztőt kikapcsolni, katt. Két percet lehet még heverészni, a plafont bámulni. Az ujjak az utolsó másodpercekig a hajában voltak, majd szerte-foszlottak az álommal együtt. Ébresztő. Kinyitotta a szemét, aztán rögtön visszacsukta. Lehet, hogy elsőre nem sikerült felébrednie? A szeme előtt egy szőrös mellkas volt. Óvatosan kicsit feljebb pillantott, egy áll, majd egy arc. Egy férfi?” 

Mart Kivastik (1963) észt író, rendező, forgatókönyvíró. 1989-ben végzett a Tartui Egyetemen, majd két évig a Tallinnfilm stúdiójánál dolgozott. 1991-től szabadfoglalkozású író. Irodalmi tevékenysége mellett sikeres filmes és színházi alkotó is. Eddig 9 prózakötete és 6 drámakötete jelent meg. Műveiben a hétköznapi esendő emberek abszurd élethelyzeteit hol realisztikusan, hol pedig humorosan ábrázolja. 2000-ben és 2004-ben drámáiért elnyerte az Észt Kulturális Alap díját, 2002-ben Eduard Vilde-díjat kapott Ahová a lelkek költöznek című novellájáért. Az Amikor a legkevésbé várod című írása, amelyből később filmet is készített, 2014-ben megkapta az év legjobb novellájának odaítélt Friedebert Tuglas-díjat.

Szerkesztette: Berit Puidet, Segesdi Móni
Ötlet, tördelés, borító: Lőrincz Gergely
Illusztrálta: Anne Pikkov
Fordította: Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Patat Bence, Segesdi Móni, Tóth Viktória
A fordítást az eredetivel egybevetette: Reet Klettenberg, Segesdi Móni
A szövegeket gondozta: Gaborják Ádám, Segesdi Móni
Kiadja: Magyarországi Észt Intézet, Pluralica

Kapható az Írók Boltjában és az Észt Intézetben! (Bővebb információ: nora.benedek@einst.ee)

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a magyarok életébe, mi több, szép lassacskán breviáriumfüggővé tegye őket. A szivárvány egy-egy színében pompázó, zsebbe passzoló miniantológiák főként magyarul eddig még nem publikált elbeszéléseket tartalmaznak, és egy interjú is segít eligazodni a szerzők bonyolult lelkivilágában. A Mart Kivastik breviárium a hetedik a sorban, és egészen biztosan nem az utolsó. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.