Kätlin Kaldmaa breviárium

Kätlin Kaldmaa breviárium

"Anna egyre többször járt ki a városból napközben. Az erdőbe, repülni. Mit tanulhat az ember, aki a madarakkal együtt neszezik a falevelek között? Az erdeifenyők tűleveleinek borzongató élességét, a hárslevelek puha gyengédségét, az égertobozok kipp-kopp-kopogását a csupasz karon, az erdő illatának változását a nyirkos avarszinttől a fák csúcsa felé. Anna úgy repült, mintha nem lenne holnap."

KÄTLIN KALDMAA (1970) költő, prózaíró, műfordító és irodalomkritikus, az észt PEN Club elnöke. 2012-ben elnyerte az év legjobb novellájának járó Friedebert Tuglas díjat. Sűrű szövésű elbeszéléseiben női sorsok bontakoznak ki végletekig csiszolt, költői nyelven. Az írónő előszeretettel használ szimbólumokat, és saját bevallása szerint születésétől fogva mágikus realista. Írásai eddig finn, angol, arab és izlandi nyelven jelentek meg, magyarul ez az első önálló kötete.

Szerkesztette: Márkus Virág, Segesdi Móni
Ötlet, tördelés, borító: Lőrincz Gergely
Illusztrálta: Anne Pikkov
Fordította: Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Patat Bence, Segesdi Móni, Tóth Viktória
A fordítást az eredetivel egybevetette: Reet Klettenberg, Segesdi Móni
A szövegeket gondozta: Csímár Péter
Kiadja: Magyarországi Észt Intézet, Pluralica

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a magyarok életébe, mi több, szép lassacskán breviáriumfüggővé tegye őket. A szivárvány egy-egy színében pompázó, zsebbe passzoló miniantológiák főként magyarul eddig még nem publikált elbeszéléseket tartalmaznak, és egy interjú is segít eligazodni a szerzők bonyolult lelkivilágában. A Kätlin Kaldmaa breviárium a hatodik a sorban, és egészen biztosan nem az utolsó. Idén megújul a sorozat arculata: a kötet illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.