FÓKUSZBAN A VAT SZÍNHÁZ

FÓKUSZBAN A VAT SZÍNHÁZ

2012-ben az Észt Intézet színházi sorozatot indított, amelyben évente egy-egy jelentős észt színházi alkotóműhelyt szeretnénk bemutatni legemlékezetesebb előadásaik felvételeinek segítségével. A Teater NO99 és Von Krahl Teater után idén a VAT Teater kerül terítékre. A vetítések előtt minden alkalommal Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart rövid bevezetőt.

A VAT Teater (VAT Színház) 1987 októberében alakult meg Tallinnban mint Észtország első független színháza – a Tallinni Tanárképző Főiskola Művészeti Karán 1983 óta tanult színházrendezői osztály Diákszínházának folytatásaként. A már 1984 óta előadásokkal gyerek- és diákközönség előtt szereplő együttes első vezetője Peeter Jalakas volt, most (1993-tól) Aare Toikka irányítja a színházat.

Az együtt játszók kiindulópontja a brazil Augusto Boal (1931-2009) színházeszménye, az úgynevezett Fórum Színház vagy az Elnyomottak Színháza gondolat és metódus (amit újabban Magyarországon a Krétakör produkciói vagy a PanoDráma dokumentumalapú előadásai képviselnek leginkább). A színházi munka középpontjában a közönség/közösség, a társadalom, a társadalom egyes csoportjainak igényei és az aktuális problémáikra való reagálás áll, nem elsősorban a művészi önkifejezés fóruma tehát a színház. A társulati közösség, a közösségi munka, az alkotói-előadói funkciók szabad variálhatósága is jellemzően fontos a VAT Teater tagjai számára, akik általában körülbelül tizenöten vannak.

A színház neve az (1987-ben még) RAT (azaz Állami Akadémiai Színházaknak) nevezett intézménytípussal szemben meghatározható Szabad (vaba) Színház elnevezés rövidítése maradt, még ha az észt állami függetlenség visszaállítása után az országban megváltozott is a színházszervezet. 

A VAT Teater műsorának alapját és gerincét máig a gyerekeknek és az ifjúsági korosztályoknak játszott, elsősorban észt művek alkotják, ám korántsem nevezhető a színház kimondottan és egyszerűen gyermek- és ifjúsági színháznak. Sok klasszikus műnek (drámai és epikus történetnek, Shakespeare-től Goethéig agy éppen Molnár Ferencig) a meglehetősen szabad és változatos formát öltő, gazdag eszköztárral, ugyanakkor esetenként minimalizált, de hatásos szcenikai megoldásokkal működő színre állításait láthatjuk a repertoáron, és gyakran használnak pop-rockzenei, mozgásszínházi, illetve filmes alapokat is. A rendezői és előadói rugalmasság, frissesség, és változatosság jellemzi a bemutatókat. A szabadság hagyománya ebben is megnyilvánul.

A társulat bázisa 2001 óta az Észt Nemzeti Könyvtárban kialakított színház, de többnyire könnyen szállítható és áthelyezhető produkcióik oktatási intézményekben, stúdiószínházakban, szabad téren is láthatóak szerte Észtországban, illetve külföldön, fesztiválokon, vendégjátékokon. 

Magyarországon is többször jártak, illetve a Kolibri Színházzal koprodukcióban készült Help! című előadásuk a darabban érintett mindhárom országban (nálunk, Észt- és Finnországban is) színre került. A Help! Horváth Péter és Aare Toikka darabja 2011-ben egy európai ifjúsági színházi projekt keretében készült (Platform 11+), a Kolibri Színház két fiatal színésze, valamint a VAT Teaterben színre állított verzió két észt előadója "vegyes válogatottként" is játszotta a produkciót, ami egy magyar tinédzser lány és egy észt fiú téli finnországi tábori kalandját mutatja be.

Következő vetítés:

SAMU ÉS A TITKOK
2015. január 13.

Korábbi vetítések:

NISA
2014. december 1, 18:30

ANGYAL, ANGYAL...
2014. szeptember 24.

A SZOLGA
2014. május 20., 18:30

FAUST
2014. április 23.

A PÁL UTCAI FIÚK
2014. február 18.