Észt hét 2018

Észt hét 2018

Kreatív, digitális utcai művészettel indul a 11. Észt hét, Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválja.

(R)ESTART REALITY * (R)ESTART REALITY * (R)ESTART REALITY *

EREDJ NYOMÁBA AZ ÉSZT VÁNDOROKNAK! Keresd meg Miinát, Lembitet és az Ets&Pets dudás duót! Keltsd őket életre a telefonos alkalmazással, és fényképezkedj velük! Szeretnéd megnyerni az exkluzív ajándékokat? Posztold a fotó(i)dat a Facebookon vagy az Instagramon, és tageld be az Észt Intézetet! A játék időtartama: 2018. március 19 – 27. És hogy hogy merre keresgélj? Érdemes az Élesztő, az Auróra, a Rákóczi téri vásárcsarnok és a Filatorigát felé indulni...  A hagyományos filmvetítéseket, könyvbemutatókat, színházi bemutatókat, kiállításokat és koncertet felvonultató kulturális hetet egy igazán különleges eseménnyel nyitjuk meg. Az EV100 jubileumi év kiemelt programja, a hagyományt digitális technikával ötvöző (R)estart Reality keretében újra Budapestre látogat Edward von Lõngus, az észt street art fenegyereke, hogy mozgóképes formában a házfalakon keltse életre a 20. század elején élt észt emberek archív fotóit. A virtuális vándorok számos európai nagyváros után ezúttal Budapestre érkeznek, hogy új barátokat szerezzenek. Március 19-én az Élesztőházban nemcsak programot és a speciális mobilalkalmazást mutatjuk be, de talán azt is eláruljuk, merre induljon, aki a képek után akar nyomozni a városban.

Március 20-án a Soviet hippies című filmet vetítjük a CEU-n a Visual Studies Platform programmal közös rendezvényen. A dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor a ’70-es évek észt-orosz pszichedelikus undergroundjában a kelet-európai hippimozgalmak létrehozták a saját rendszerüket a Szovjetunió szigorú rezsimje ellenében. A vetítésen vendégünk a film rendezője, Terje Toomistu és producere, Juliane Fürst. Este pedig a Kadri Voorand & Mihkel Mälgand duó improvizációkban és ambient elektronikus effektekben gazdag saját kompozíciókkal várja a közönséget az Opus Jazz Clubban. Az ezerarcú fiatal észt énekes, zongorista és zeneszerző, a minden túlzás nélkül az észt jazz first ladyjének tekinthető zeneszerző ezúttal Észtország egyik legaktívabb bőgős-basszusgitárosával lép színpadra.

Egy férfi és nő találkozási kísérlete másfél órában. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol. A Trafóban látható Just filming című előadást két színész, Láng Annamária és az észt Juhan Ulfsak közösen hozta létre a legendás finn rendezővel, Kristian Smedsszel. Március 22-én az előadás után Jászay Tamás kritikus beszélget Kristian Smeds rendezővel, március 23-án pedig közönségtalálkozó a Trafó klubban.

Március 23 és 25. között újra az észt filmeké a vászon a Művész moziban. Az észt kultuszregény, az Ördöngös idők filmes feldolgozása, apa és fia vetélkedése a szép pszichológusnő kegyeiért a festői észt tengerparton, emberi sorsok egy gyorsétteremben, megrögzött szerencsétlenkők boldogságkeresése és az elmaradhatatlan észt animáció. Lehetséges a Pestis eszén túljárni? Beveszi-e az Arvo Pärtre emlékeztető szórakozott Zeneszerző az extasy tablettát? Mi szükséges ahhoz, hogy az ember 40 fölött rátaláljon a szerelemre? Megtörheti-e a kóros anya-fia függőségi viszonyt a szexi mosógépszerelő, aki történetesen egy farkas? És mihez kezdjünk, ha az apánk rástartol a nőre, akit kinéztünk magunknak? Megannyi kérdés, amelyekre szinte kizárólag az Észt hét filmjei adhatnak választ.

Március 27-én az észt irodalom két különböző szeletét mutatjuk be a Nyitott Műhelyben. A költészetben, prózában egyaránt kimagasló, Viivi Luikot elsősorban esszéiről ismerheti a magyar olvasóközönség. Új, Árnyékszínház c. kötetében múlt és jelen, gyerek- és felnőtt kor, a szovjet rendszer balti országai és Róma között utazunk, miközben az identitás, a nyelv és a művészet bonyulult kapcsolatáról olvashatunk. Paavo Matsin Gogoldiszkó c. regénye egy alternatív valóságban játszódik, ahol a cári Oroszország nemrég győzelmet aratott a NATO fölött, visszafoglalta a balti államokat, az észtek legtöbbjét pedig deportálta, ráadásul Viljandiban váratlanul fölbukkan az orosz irodalom klasszikusa, Gogol. És a kisváros megszokott világ felbolydul... És akinek mindez nem elég, március 21-én szeretettel várjuk az Irodalom éjszakája észt helyszínén, ahol Mart Kivastik novellájátt Schneider Zoltán olvassa fel félóránként.

Az Észt hét ideje alatt megtekinthető Marge Monko egyéni tárlata a Molnár Ani Galériában, illetve A fa az észt építészetben című tárlat (március 25-ig) a FUGÁ-ban.

Az Észt hét Szegeden áprilisban 4-től, Debrecenben április 5-től filmekkel és kiállításokkal várja a közönséget.
További részletek hamarosan!