Észt hét 2016

Észt hét 2016

El sem hisszük, de ismét eltelt egy év, és itt állunk az Észt hét küszöbén... Kilencedik alkalommal biztatunk mindenkit arra, hogy egy héten át mindent félretéve merüljön alá az izgalmas és sokszínű észt kultúrába, és válasszon kedvére valót a filmeket, koncertet, kiállításokat, könyvbemutatókat és színházi előadást tartalmazó programkínálatból. Hagyományos vidéki helyszíneink – Szeged és Debrecen – mellé idén csatlakozik az egyik 2016-os Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém is.

Március 16-án a tengeri kultúra évének tiszteletére Arne Maasik Végtelen víz című kiállításával indul az Észt hét kedvenc helyszínünkön, a FUGÁ-ban, ahol a lenyűgöző tengerfotók előtti merengést Fred Jüssi hangfelvételei teszik még teljesebbé. Míg Arne Maasik képein nincsenek emberre utaló nyomok, Arvo Iho, a Veszprémben március 19-én nyíló tárlat szerzője a tengerparton élő észtek mindennapjait kapta lencsevégre.

Aki 2 éve az Opus Jazz Clubban hallotta énekelni a varázslatos Kadri Voorandot, aligha fog sokat habozni, hogy elmenjen-e március 17-én a Heliotroop koncertjére, ahol Kadri ezúttal 5 remek zenésztársával áll színpadra. A legkarakteresebb észt jazzénekesnő ráadásul Meelis Vind klarinétos társaságában már az előző napi kiállításmegnyitó hangulatát is emelni fogja.

Március 19-én a Néprajzi Múzeumban a tavalyi Finnugor Kulturális Főváros, a Szetuföldön található Obinitsa hagyományőrzőivel találkozhatunk: a programban többek között koncert, tánctanítás, filmvetítés és jellegzetes szetu ételek bemutatója is szerepel.

Roukli_Juhan Ulfsak

Szívszakasztó háborús kasszasiker, gyermekek az "újjászületett Krisztus" nyájában, gyönyörűen fotózott, törékeny emberi kapcsolatok, kristálytiszta egyházi zene és karcos folkmetál, díjnyertes animáció és rengeteg lepke... ez várható az Észt hét filmes kínálatában.

Tavaly az észtek egytizede volt kíváncsi a mozikban az 1944 című történelmi drámára, így kézenfekvő, hogy március 18-án a Művész moziban ezzel a művel indítsuk a filmes programot, melynek alkotói a lehető legobjektívebben próbálták megjeleníteni a Vörös Hadseregben és a balti SS alakulatokban egymás ellen harcoló észtek tragédiáját. Különleges csemegének ígérkezik az erőteljes képi világáról és tökéletes zeneválasztásairól híres Veiko Õunpuu, a legendás Őszi bál rendezőjének új, kísérleti filmje, a Roukli. Főszerepét az a Juhan Ulfsak játssza, akit  2 éve sokan megkedvelhettek a Gombászók című fergeteges komédia rockzenészeként. A színész a budapesti vetítésen személyesen is jelen lesz. Bizonyára sokak érdeklődését felkelti majd a Krisztus Szibériában él című dokumentumfilm, melynek rendezői azt vizsgálták, milyen lehet egy gyereknek a civilizációtól szinte teljesen elzártan, egy különös vallási közösségben felnőni.  
Arvo Pärt népszerűsége töretlen: megszakítás nélkül ötödik éve ő a világ legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője. A róla szóló bensőséges hangulatú, érzékeny portréfilm minden eddiginél többet megmutat a világhírű észt komponista világából.
A komolyzene mellett egy másik műfajba is kiruccanhatunk: a Farkasszív című dokumentumfilm az északi folkmetál sikerére próbál magyarázatot találni az észt nemzeti kincsnek számító Metsatöll és finn „nagytestvérük”, a Finntroll segítségével.
Idén egy magyar vendége is lesz az Észt hétnek: Csüllög Edina, aki a Balti Film és Média Főiskolán ajátította el a filmkészítés művészetét, és Lepkeember című Mehis Heinsaar-adaptációját fogja bemutatni más rövidfilmek kíséretében.
Természetesen nem hiányozhat a műsorról az animációs válogatás sem, hiszen továbbra is ez az észt filmipar nemzetközi szinten legsikeresebb ága, egyetlen év sem múlik el jelentős külföldi elismerés
nélkül. A nagy nevek mellett ígéretes fiatal tehetségek munkáit is bemutatjuk.

Jó hír Tiit Aleksejev rajongóinak, hogy nem kell sokáig várniuk A zarándokút című történelmi regény folytatására, sőt, akár dedikálhatják is a szerzővel Az erős város című új kötetet, amely márciusban jelenik meg. És ez nem minden: ugyanaznap Andrus Kivirähkkel is lehet találkozni Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét című regényének magyarországi megjelenése apropóján. A könyvbemutató Budapesten március 22-én lesz a Nyitott Műhelyben, Szegeden pedig másnap a Grand Caféban.

Maike Lond Malmborg_f_Rania Moslam

Maike Lond Malmborg performanszában új, friss nézőpontból vág neki a művészléttel járó problémák megoldásának március 23-án a Trafóban. Az előadás fókuszpontjában egy olyan álomszerű szituáció áll, melyben a művész hosszú távú mecénási támogatásban részesül, megszabadulva a jelenlegi művészeti intézmények, kurátorok és kulturális minisztériumok béklyóitól.

Debrecenben tavaly az észt családi házak voltak terítéken, idén a KONVERZIÓ – régi és új a kortárs észt építészetben című kiállítás a régi és új sikeres ötvözésére mutat példákat az utóbbi évek figyelemre méltó középületeivel. A tárlat az Észt hét első öt napján még megtekinthető Budapesten, a FUGÁ-ban, majd március 24-én nyílik újra a Modemben.

Természetesen idén is lesz játék belépőjegyekért és az exkluzív Észt hetes reklámtáskákért.

Részletekkel hamarosan jelentkezünk!