Estonia 100 | Észt Zenei Hét

Estonia 100 | Észt Zenei Hét

Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi évet nagyszabású zenei programmal zárjuk, melyen az észt zenei élet legkiválóbb szereplői mutatkoznak be három különböző műfajban.

Szervező: Észt Intézet, társszervezők: Zeneakadémia, MÜPA, BMC, Három Holló, Csíkszerda

Az Észt Zenei Hét programja az ismert előadók mellett lehetőséget kínál új kedvencek felfedezésére is. Arvo Pärt kétségkívül azok közé a zeneszerzők közé tartozik, akiknek neve hazánkban is sokakat becsal a koncerttermekbe. November 23-én a Zeneakadémia igazi álomkoncertnek lesz a helyszíne, melyen Arvo Pärt zenéjének legautentikusabb tolmácsolói, a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa adnak elő a Mester pályájának egy-egy mérföldkövét jelentő műveket Tõnu Kaljuste karmester vezényletével. Mind a kórus, mind a zenekar számtalan szakmai elismerés – köztük a rangos Grammy-díj – birtokosa.
November 28-án a MÜPA Üvegtermében a Mari Kalkun Duó koncertjével folytatódik a program. 
A kannelen játszó énekes-dalszerző Mari Kalkun a titokzatos-ősi észt természetből és a népzenéből merit ihletet. Néhány éve már nagy sikert aratott a Runorunnal az Észt héten, ezúttal Aleksandra Kremenetski kíséri ütőhangszereken a várhatóan varázslatos hangulatú koncerten.
November 29-én a Peedu Kass Momentum visszatér két évvel ezelőtti fellépésének színhelyére, a Budapest Music Center Opus Jazz Klubjába. A trió vezetője, egyik legkeresettebb észt nagybőgős, Peedu Kass szerzeményei az észt jazz nyugati nagykövete, a bámulatos tehetségű és virtuóz Kristjan Randalu aktív közreműködésével kelnek életre.
Veljo Tormis nevét sokan ismerik, akik valaha is kórusban énekeltek, és Kadri Voorandnak is egyre növekszik a hazai rajongótábora. A november 30-án szintén az Opusban hallható Tormis Quartet koncertje hídépítés három műfaj között: Tormis népdalfeldolgozásait jazzes köntösbe bújtatja a két elragadó énekesnő, Kadri Voorand és Liisi Koikson, illetve gitáros kísérőik, Jaak Sooäär és Paul Daniel.
Veljo Tormis műveit gondolta újra a kóruséneklést megújító Csíkszerda kórus is: december 3-án a Három Hollóban részletek hallhatók A világ teremtése című műsorukból. A zeneszerző látomásszerű teremtészenéiből összeállt különleges zenei szertartáson az énekesek a világ örök körforgását igyekeznek megéreztetni a hallgatókkal. A koncert előtt levetítjük Az újra meglelt dal című, Veljo Tormisról szóló 20 perces portréfilmet.
Az Észt Zenei Hét alatt a Három Hollóban látható lesz az Arvo Pärt, az ismeretlen ismerős című kiállítás.