Aino Pervik breviárium

Aino Pervik breviárium

Aino Pervik (1932, Rakvere) az észt irodalom igen sokszínű alakja: novellista, költő, kritikus,  a magyar irodalom fordítója és több mint hatvan gyermekkönyv szerzője. Optimista hangvételű fantáziavilága alapvetően a valóságból merít. Jóról és rosszról, igazságról, emberségről, felelősségről, a természet és az ember kapcsolatáról ír. Számos művét színpadra, filmre és televízióba is adaptálták. 

AINO PERVIK BREVIÁRIUM

Fordította: Rácz Nóra

Észt Intézet - Pluralica, 2022

Illusztrációk: Anne Pikkov

A Miniatúrák az emlékezet mélyéről  a szerző apró részletekből összeálló visszatekintése saját életére, a gyermekkorából tisztán fennmaradt emlékképek gyűjteménye. Egy bájos kötet, amiben a rövid történetek mozaikként alkotnak egy egészen átfogó képet: az 1930-as évekből származó boldog gyermekkori élményeket a történelem sodrában megélt komolyabb események árnyalják. “Egyszerűen csak felidéződtek bennem a gyermekkori emlékeim. Ezeket írtam le.” - mondja Aino Pervik írónő, akit hazájában gyermekkönyvek szerzőjeként és a magyar irodalom fordítójaként is ismernek.

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.

Kapható az Írók Boltjában.